Dluhy Sazky: Hušák chce miliardu za poškození pověsti

ČTK ČTK
29. 12. 2010 18:35
Sázkovou kancelář tíží dluhy za stavbu sportovní areny
Sázkovou kancelář tíží dluhy za stavbu sportovní areny
Sázkovou kancelář tíží dluhy za stavbu sportovní areny | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přes miliardu korun požaduje vedení Sazky po Komerční bance za údajné poškození pověsti a dobrého jména. Sazka o tom informovala podnikatele Radovana Vítka, kterému banka svou pohledávku vůči Sazce v polovině prosince postoupila.

Vítek krok Sazky označil za "nesmyslný" a jen podtrhující nutnost změny jejího vedení i kontrolních orgánů.

"Současný management Sazky neřeší kritickou situaci loterijní společnosti a pouze se snaží nesmyslnými ataky napadat bývalé nebo současné věřitele společnosti. Nechápu, co může toto oznámení změnit na faktu, že je pohledávka dávno po splatnosti," uvedl Vítek.

Vítek dodal, že Sazce oddalováním řešení splatnosti dluhu dlužná částka narůstá, protože splatná pohledávka za Sazku je nyní úročena téměř 20procentním sankčním úrokem. I vzhledem k těmto krokům prý zváží Vítek další postup vůči Sazce a vyhlášení insolvence.

"K žalobě se před začátkem soudního řízení nechceme vyjadřovat," říká mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Vítek, který se nedávno stal největším věřitelem Sazky, připravuje plán restrukturalizace a fungování firmy. Chce navrhnout způsob oddlužení Sazky a vyrovnání všech jejích závazků i nový způsob financování českého sportu. Plán restrukturalizace chce představit prostřednictvím prezidenta fotbalového klubu Sigma Olomouc Josefa Lébra akcionářům Sazky počátkem ledna.

"Takovéto zoufalé kroky jen podtrhují náš požadavek: pro úspěšné fungování Sazky je nutná změna vedení i kontrolních orgánů loterijní společnosti," uvedl Lébr.

"Rádi bychom v představenstvu Sazky viděli mimo jiné zástupce ministerstva financí a ministerstva školství a tělovýchovy, kteří by byli zárukou veřejné kontroly a transparentního řízení a přerozdělování peněz směřujících do sportu," dodal.

Vysoké splátky za O2 arenu

Sazka, kterou vlastní ze zhruba 68 procent ČSTV, čelí problémům plynoucím mimo jiné z nutnosti vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů.

Podle podnikatele Martina Ulčáka, který nyní za Sazku jedná s věřiteli, společnost musí provést velké škrty a prodat nepotřebný majetek. Finanční pomoc Sazce nabídla také společnost Penta, která vlastní konkurenční společnost Fortuna.

Tak vypadala tisková konference k dluhům Sazky:

Sazka je největší tuzemská loterijní společnost, vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.

Provozuje sportovní a kurzové sázkové hry, číselné a okamžité loterie; ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu. Realitní skupina CPI v Česku a na Slovensku vlastní kolem 13.000 nájemních bytů.

 

Právě se děje

Další zprávy