Díky Lidlu soud zkoumá, zda je nad radními kontrola

Tomáš Fránek
19. 7. 2007 12:00
Lidl zaplatil za pozemky, které mu zatím nepatří

Brno - Spor o pozemky pro supermarket se poprvé dostal až před Nejvyšší soud. Kvůli prodejně v Táboře tam svoje dovolání poslala společnost Lidl.

Jde o průlomový případ, jehož výsledek bude mít vliv i na další podobné kauzy po celé zemi.

Měl by jasně určit, zda se zastupitelé měst a obcí při rozhodování o majetku musejí právně zodpovídat. Spor by měl také odhalit, jak vlastně funguje kontrola důležitých rozhodnutí zastupitelů.

Rychle rostoucí cena

"Význam této kauzy výrazně přesahuje hranice regionu, směřuje k systémovým změnám ve prospěch větší transparentnosti a odpovědnosti při nakládání s veřejným majetkem," uvedl Vítězslav Dohnal z Ekologického právního servisu.

Okresní soud v Táboře i Krajský soud v Českých Budějovicích už rozhodly, že při prodeji pozemků pro supermarket byl porušen zákon a pozemky pod Lidlem stále patří městu.

Dohnal deníku Aktuálně.cz potvrdil, že společnost Lidl se nyní obrátila na Nejvyšší soud. Jeho rozhodnutí bude pro výsledek celé kauzy rozhodující. Spor se vleče už téměř pět let. Cena pozemků zatím vzrostla o miliony korun.

Přečtěte si o dalších problémech řetězců:

Policie, kraj, zastupitelství

Tábor původně zadal výběrové řízení na výstavbu víceúčelového domu. Přihlásila se firma Rent CZ, která ale na místě chtěla vybudovat jednopodlažní supermarket. Změnil se tím investiční záměr, který ale město nikde nezveřejnilo, a nikdo další se tak k němu nemohl vyjádřit.

Vchod do budovy Nejvyššího soudu ČR v Brně.
Vchod do budovy Nejvyššího soudu ČR v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Firma Rent CZ, které zastupitelé odsouhlasili prodej za deset milionů, pozemky ihned prodala společnosti Lidl za asi 19 milionů.

Rozhodnutí táborských zastupitelů o prodeji firmě prověřoval také policejní útvar pro odhalování korupce. Policisté však žádné porušení zákona u zastupitelů neodhalili.

Krajský úřad po kontrole uvedl, že postup města byl v pořádku, státní zastupitelství odmítlo podat občanskoprávní žalobu k soudu.

Prodej pozemků proto napadl u soudu táborský architekt Marin Jirovský.

Časté spory o pozemky

Nejprve Okresní soud v Táboře a pak i Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodly, že pokud město zveřejní pro prodej svého pozemku konkrétní podmínky, nesmí jej bez nového zveřejnění prodat za podmínek zcela jiných.

Pokud tak zastupitelé neudělají, mohou se lidé bránit u soudu.

Prodej pozemků pro výstavbu supermarketů provází spory často.

Ten poslední se odehrává v Hořicích. Tam zastupitelé uzavřeli před dvěma roky s Lidlem smlouvu o prodeji pozemků pro obchod v centru města.

Nové vedení města pod tlakem lidí, kteří sepsali petici, už Lidl v centru nechce a nabízí mu jiné pozemky.

Firma ale odstoupit nehodlá a hrozí, že bude požadovat smluvně dohodnuté kompenzace v řádu milionů korun.

Lidl i přes původně nesouhlasné stanovisko vedení města vyroste i ve Znojmě. Radní tam totiž museli změnit své rozhodnutí, když jim žalobou pohrozil soukromý majitel pozemku, který jej nabídl právě Lidlu.

 

Právě se děje

Další zprávy