Interspar dostal půl milionu korun za diskriminaci

Tomáš Fránek
18. 7. 2007 15:05
Firma obvinění odmítá, bránit se chce i soudní cestou
Foto: Tomáš Adamec

Brno - Pražský úřad práce uložil obchodnímu řetězci Interspar pokutu půl milionu korun. Firma se podle něj dopustila diskriminace. Tím však pochybení nekončí.

Interspar vyžadoval po uchazečích o zaměstnání vyplnění osobního dotazníku, v němž museli lidé odpovídat na otázky týkající se rodinného stavu a počtu dětí. "To je v rozporu se zákonem," uvedla Jana Koukalová z programu Garde Ekologického právního servisu.

Úřad práce při kontrole odhalil i nesrovnalosti v evidenci zaměstnaných osob se zdravotním postižením a zjistil, že řetězec nedodržel všechny zákonné podmínky pro zaměstnávání cizinců.

"Vyžadování osobních údajů o rodinném stavu a počtu dětí před vznikem pracovního poměru nemá pro zaměstnavatele opodstatnění a je  rozporu s platnými předpisy," uvedl v rozhodnutí úřad práce.

Interspar chyboval také v započítávání zaměstnanců se zdravotním pojištěním nebo zaměstnával pracovníky ze Slovenska a úřad práce o tom informoval se zpožděním.

"Přečtěte si o prohřešcích řetězce Baumax: Ptal se na těhotenství

Interspar podle Koukalové porušil zákon o zaměstnanosti opakovaně. "Ani dříve uložené pokuty za porušení právních předpisů nesplnily svůj účel," konstatoval úřad.

V odůvodnění svého rozhodnutí úřad práce dále uvedl, že neshledal žádnou polehčující okolnost, aby mohl pokutu snížit nebo odpustit.

Interspar se proti udělení pokuty odvolal, její udělení označil za nedůvodné. "Společnost je připravena bránit se soudní cestou, jsme jednoznačně přesvědčeni o neoprávněnosti pokuty," uvedl mediální zástupce firmy Jan Vávra.

Inspektoráty práce zjistily loni podle dřívější zprávy EPS v prodejnách 13 obchodních řetězců 187 druhů prohřešků vůči pracovněprávním předpisům.

Úřad práce může v případech zjištění porušení zákazu diskriminace zaměstnavateli pokutu až do výše 1 milion korun.

"V praxi jsme však byli často svědky toho, že správní orgány ukládaly za opakovaná porušení zákona pokuty pouze v řádu tisíců korun. To rozhodně nebylo možné považovat za funkční z hlediska efektivního vymáhání práva po velkých, ekonomicky silných zaměstnavatelích, jakými jsou obchodní řetězce. Uložení půlmilionové pokuty proto pokládáme za vhodné využití pravomoci, která je zákonem dána kontrolním orgánům v oblasti zaměstnanosti," uvedla právnička GARDE EPS Jana Koukalová.

 

Právě se děje

Další zprávy