Další snižování úroků není potřeba, řekl šéf ECB

ČTK ČTK
28. 12. 2013 16:35
Podle prezidenta Evropské centrální banky Draghiho eurozóně deflace nehrozí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Berlín - Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi nevidí naléhavou potřebu dále snížit hlavní úrokovou sazbu v eurozóně a nevidí ani žádné známky hrozby deflace, tedy poklesu spotřebitelských cen. Řekl to rozhovoru, který dnes zveřejnil německý časopis Der Spiegel.

Podle Draghiho se eurozóně ještě nepodařilo překonat krizi, avšak jsou již vidět povzbudivé signály, včetně ekonomického oživení v některých zemích, zmírnění obchodní nerovnováhy a poklesu rozpočtových deficitů. "Je to víc, než jsme očekávali loni," prohlásil Draghi.

"V tuto chvíli nevidíme potřebu jakékoli urgentní akce," odpověděl Draghi na dotaz, zda se ECB chystá znovu snížit svoji hlavní úrokovou sazbu a oddal, že se zatím nemluví ani o hrozbě deflace v eurozóně. Naposledy ECB snížila hlavní refinanční sazbu v listopadu, a to na 0,25 procenta.

Draghi rovněž vyjádřil uspokojení nad tím, že obavy a varování některých německých ekonomů před jeho měnovou politikou se ukázaly být neopodstatněné. "Byly zde perverzní obavy, že věci se jen zhorší, každou chvíli jsme slyšeli 'ach Bože, tenhle Ital ničí Německo'," prohlásil Draghi. Upozornil současně, že se stal pravý opak, inflace je nízká a nejistota se zmírnila.

Na dotaz ohledně kroku americké centrální banky (Fed), která se rozhodla snížit od nového roku nákup dluhopisů, poznamenal, že reakce trhů na oznámení byla zdrženlivá. Podle něj to ukazuje, že trhy jsou mnohem odolnější než v loňském roce, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy