Další rekordní měsíc mladoboleslavské Škody

Radek Pecák Radek Pecák
13. 6. 2012 9:33
Šéf prodeje Stackmann hovoří, že v období klesajících prodejů vane škodovácký protivítr
Foto: Škoda-Auto

Mladá Boleslav - Dalšího nejlepšího měsíčního výsledku dosáhla mladoboleslavská Škoda. Celosvětově se prodejní čísla oproti stejnému měsíci loňského roku v květnu zvýšila o 4,3 procenta na téměř 81 500 vozů, což je nový rekord.

Za pět letošních měsíců už Škoda zákazníkům prodala více než 405 500 vozů, což je o 8,6 procenta více než vloni.

Nejúspěšnějšími trhy z hlediska nárůstu prodejů jsou nadále Indie a Čína. Zájem se ale zvýšil i ve východní a střední Evropě.

"Společnosti ŠKODA AUTO se přes přiostřující se tržní prostředí v západní Evropě podařilo také v květnu 2012 zvýšit počet celosvětových dodávek ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku," řekl Jürgen Stackmann, člen představenstva ŠKODA za Prodej a marketing.

Stackmann mluví o škodováckém protivětru

I pro další měsíce je optimistou:  „Konjunkturální protivítr bude v nadcházejících měsících přetrvávat na mnoha trzích," pokračoval Stackmann.

„Právě zahájený prodej modelu ŠKODA Citigo i na dalších evropských trzích nám v dalších týdnech přinese dodatečný švih. A s novou řadou ŠKODA Rapid bude od podzimu ve startovních blocích další model," řekl šéf prodeje.

Jediným významnějším regionem, kde prodeje Škodě klesají, je západní Evropa. Tam odbyt podle předběžných odhadů poklesl celkově o deset procent.

Podívejte se, jak Škoda vyvíjí elektromobil:

Prodeje superbu klesají

V Číně rostla Škoda-Auto   květnu  o 13,1 procenta. Dodávky zákazníkům vzrostly na 21 000 vozů  (vloni 18 600 vozů). Čína je již od roku 2010 pro českou značku prodejně nejsilnějším samostatným trhem na světě. Za prvních pět měsíců 2012 bylo v Číně poprvé dodáno zákazníkům více než 100 000 vozů.

Ještě rychleji (+45 procent) rostly prodeje v Indii. Nejúspěšnějším modelem je tam indická verze vozu Rapid. Toho se tam prodalo v květnu 1700 kusů, což je mimochodem stejně jako byl měsíční prodej bratislavské novinky Citigo.

Nadále nejúspěšnějším modelem je stále Octavia (celosvětově přes 36 tisíc, přičemž prodeje stále rostou), druhá je fabia, její prodejní čísla ale oproti loňsku klesly, stejně jako třetího superbu. Naopak stále větší zájem je o SUV Yeti. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Prodej aut značky Škoda.

 

Právě se děje

Další zprávy