ČSSD navrhne daňové odpočty zemědělcům na půdu

red eko, čtk
24. 8. 2007 16:11
Ministr zemědělství to neschvaluje
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté v září navrhnou daňové úlevy zemědělcům. Chtějí, aby si zemědělci mohli každý rok odečítat z daní splátky za nakoupenou státní půdu.

Novinářům to dnes řekl předseda sněmovního klubu ČSSD a stínový ministr zemědělství největší opoziční strany Michal Hašek. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) návrhu sociálních demokratů nakloněn není. "Myslím si že není správné rozšiřovat okruh daňových výjimek a dalších odčitatelných položek.

Naše snaha je ten systém zjednodušovat a snižovat daně všem," řekl Gandalovič ČTK. Třicetileté splátky za státní půdu podle něj vytváří dostatečně příznivé prostředí pro to, aby si zemědělci tyto pozemky mohli koupit. "V této oblasti nehodlám navrhovat žádné změny," uzavřel ministr.

Ještě čtyři roky potrvá přechodné období vyjednané s Evropskou unií, ve kterém nemohou půdu v Česku nakupovat cizinci. Podle Haška daňová úleva českým zemědělcům pomůže k nákupu. ČR vyjednala sedmileté přechodné období pro nákup zemědělské půdy cizinci. Podle dohodnutých podmínek sice musí pro soukromě hospodařící rolníky z EU, kteří se budou chtít usadit a bydlet v ČR, platit stejný režim jako pro české občany.

Jejich přístup k pozemkům byl ale ztížen dalšími podmínkami v domácích předpisech, zejména požadavkem tříletého trvalého pobytu v novele devizového zákona. K soukromé zemědělské půdě se cizinci z EU už nyní mohou dostat přes založené právnické osoby se sídlem v tuzemsku. Pozemkový fond jí spravuje asi 430.000 hektarů, což je zhruba desetina zemědělského půdního fondu. Při prodejích státní půdy ale platí mimo jiné předkupní právo pro současné nájemce.

 

Právě se děje

Další zprávy