CPI vydělala podnikateli Vítkovi přes miliardu korun

Radek Pecák Radek Pecák
3. 5. 2011 9:48
Firma těžila z vyšších tzržeb za pronájem nemovitostí, pomohla i deregulace nájemného

Praha - Více než miliardu korun vydělala vloni investorská a developerská skupina CPI, jejímž jediným akcionářem je Radovan Vítek. Tento podnikatel je známý v poslední době zejména díky jeho snaze o ovládnutí loterijní společnosti Sazka.

Navíc CPI, podle tiskové zprávy, výrazně rozšířila portfolio svých nemovitostí a hodnotu majetku tím navýšila na téměř 40 miliard korun.

"Čistý zisk skupiny za rok 2010 dosáhl částky 1,11 miliard korun a oproti předchozímu roku 2009 se téměř zčtyřnásobil (302,6 milionů korun). Ukazatel EBITDA dosáhl hodnoty 1,62 miliard korun. Významný podíl na tomto výsledku mají hlavně tržby z pronájmu nemovitostí, které oproti roku 2009 stouply o 26 % a dosáhly hodnoty 718,6 milionů korun," píše se ve zprávě.

Nákupy budou pokračovat i letos 

„Nárůst byl ovlivněn především zvýšením tržeb z pronájmu bytového portfolia a novými akvizicemi. Poslední fáze deregulace nájemného řízená státem v řadě měst umožnila výraznější navyšování činží, což se podepsalo na vyšších příjmech bytové divize. Nové akvizice pak zahrnovaly komerční nemovitosti generující další příjmy z pronájmu," komentoval výsledky generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Zásadní nárůst zaznamenala aktiva skupiny, jejichž hodnota oproti roku 2009 vzrostla o 18 miliard na celkových 39,7 miliard korun v roce 2010.

Expanze navíc má pokračovat i letos. "Předpokládáme investice především do segmentu maloobchodu, kanceláří
a logistiky. Letošní nákupy budou ale mnohem více reflektovat situaci na trhu a měnící se podmínky, včetně návratu některých konkurenčních investorů. Cena tak bude klíčovým faktorem našeho rozhodování," potvrdil záměry CPI Group Havelka.

Firma vlastní 12600 bytů

Na rozmachu portfolia skupiny se významnou měrou podílely také nákupy kanceláří, které v celkovém objemu přesáhly částku 3,5 miliardy korun.  Mezi kancelářskými akvizicemi figurují např. sídlo potravinářského koncernu Nestlé, administrativní objekty Longin Business Center nebo sídlo strojírenského giganta Siemens v Praze. V Českých Budějovicích získala CPI Group spolu s nákupem obchodního centra IGY také dvě administrativní budovy.

CPI Group se na českém a slovenském realitním trhu pohybuje od roku 1991. CPI Group je dnes s 12 600 byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Skupina dále vlastní a spravuje stovky tisíc m2 obchodních ploch, přes 60 000 m2 nových kancelářských ploch, 17 hotelů se 7 500 lůžky a více jak 2 miliony m2 ploch určených pro průmyslovou výstavbu a skladování.

 

Právě se děje

Další zprávy