ČOI: V létě zhřešilo pět cestovek

22. 9. 2006 11:45
Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) se v létě setkala při svých kontrolách s nedostatky u pěti cestovních kanceláří a agentur.

Nejčastějším zjištěným prohřeškem bylo špatné informování klientů cestovních kanceláří o podmínkách reklamace. S 16  kontrolovanými cestovními kancelářemi a agenturami ČOI povede správní řízení.

Za méně závažná pochybení ČOI již rozdala pět blokových pokut v celkové hodnotě 4500 korun, ve správním řízení ale za porušení zákona o ochraně spotřebitele může uložit až padesátimilionovou pokutu.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová dnes ČTK řekla, že inspektoři letos od července do srpna zkontrolovali 107 provozoven cestovních kanceláří a agentur a porušení zákona zjistili ve 21 případech.

Chorvatsko je mezi Čechy nejoblíbenějším místem pro dovolenou
Chorvatsko je mezi Čechy nejoblíbenějším místem pro dovolenou | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Nejčastěji, a to u 16 kontrolovaných, bylo zjištěno porušení povinnosti řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace," uvedla. Dodala, že dvě cestovní kanceláře nevyřídily reklamaci v zákonem stanovené třicetidenní lhůtě.

Došlo i ke klamání

Ve třech případech ČOI zjistila také klamání spotřebitele ze strany cestovních kanceláří.

"Šlo o nepravdivé informace v katalogu o kategorii hotelu, v informačním letáku o lehátkách a slunečnících na plážích zdarma a subjektu nabízejícím zájezd," řekla Fléglová.

V jedné cestovní kanceláři inspektoři odhalili také předražení ceny zájezdu o 100 korun a další cestovní kancelář porušila své povinnosti tím, že některé informace v katalogu uváděla pouze v německém jazyce.

Druhou zemí zaslíbenou pro české turisty je Slovensko
Druhou zemí zaslíbenou pro české turisty je Slovensko | Foto: Ludvík Hradilek

Desítky miliard za dovolené

Čeští turisté letos za zahraniční zájezdy podle odhadu Asociace českých cestovních kanceláří utratili rekordních 31,64 miliardy korun. Za průměrnou dovolenou zaplatili přes 14 tisíc korun, zatímco loni to bylo 12 749 korun. Tržby cestovních kanceláří meziročně stouply o 13 procent.

Nejvíce se jezdí do Chorvatska, kam se podle letošních odhadů uskutečnilo na 850 tisíc cest. Druhé nejoblíbenější je Slovensko, kam směřovalo 445 tisíc výjezdů a Itálie s 560 tisíci uskutečněnými cestami. Mezi turistickými destinacemi se začaly objevovat i země jako Jamajka nebo Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy