ČKA: Na prodej je i dluh za 6 korun

Adam Junek
19. 9. 2006 0:00
Praha - Pohledávka v nominální hodnotě šest korun, i tu dnes nabídne investorům ČKA v jednom z posledních tendrů na své pohledávky.

Drobní investoři ale rozhodně neuspějí. Pohledávky jsou sloučeny do mnohamiliardových bloků.

V České konsolidační agentuře zbývají dluhy vyvedené z českých bank v hodnotě asi 44 miliard korun. Přes dva tisíce jednotlivých pohledávek za celkem 28,8 miliardy korun připravila nyní pro zájemce agentura do dvou balíků.

Zájem je veliký

"Již nyní registrujeme mimořádný zájem významných tuzemských i mezinárodních investorů, což dokládá účast na investorském dni, kde bylo přítomno 70 zástupců ze 45 společností," sdělila deníku Aktuálně.cz mluvčí ČKA Jana Szukalská.

Firmy se mohou registrovat ode dneška. Nabídku ceny, což bude jediné kritérium výběru vítěze, pak musí zájemci agentuře doručit do 14. prosince. Vítěze tendru agentura oznámí až v únoru příštího roku.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

  • Speciál o korupční aféře v ČKA
    Úplatkářský skandál otřásl letos v létě konsolidační agenturou. Přečtěte si články reportérů Aktuálně.cz, kterými se snaží celou kauzu rozmotat.

V prvním balíku je přes 900 pohledávek za firmami v úpadku a celková hodnota přesahuje 24 miliard korun. Největší dlužník má splatit částku přesahující tři miliardy. Šestikorunová pohledávka je nejmenší položkou druhého balíku, kde jsou pohledávky těch, kteří nejsou v konkurzu. Blok má hodnotu přes čtyři miliardy korun.

Kolik získáme? Neřekneme

Kolik ale skutečně nakonec agentura získá?

"Doufáme, že samozřejmě maximální možnou částku. Žádnou konkrétní částku zatím neuvádíme, abychom neovlivnili výběrové řízení. Ocenění tak budeme znát, až když investoři předloží závazné nabídky," uvedla Szukalská.

Celkově byly do ČKA a její předchůdkyně Konsolidační banky vyvedeny dluhy v hodnotě 590 miliard, instituce za ně zaplatila o 60 miliard méně.

Jen od podzimu 2004 vypořádala agentura 15 blokových prodejů v nominální hodnotě 70 miliard korun.

Za posledních pět let pak postoupila přes 1600 individuálních pohledávek s nominální cenou okolo 56 miliard korun.

"Jejich prodejní cena dosáhla částky 14,6 miliardy, což odpovídá průměrné výtěžnosti z účetní hodnoty 26,1 procenta. Od zavedení Projektu 2007 výtěžnost z individuálních postoupených pohledávek vzrostla z 24,2 procenta v roce 2004 na 33,6 procenta v roce 2005," řekla Szukalská.

 

Právě se děje

Další zprávy