Čínská invaze mírní, po letech klesá dovoz bot do Česka

Tomáš Fránek
15. 2. 2010 14:50
Z Číny se dovezlo o padesát milionů párů bot méně. Hodnota jednoho páru je 45 korun

Brno - Krize, cla a zájem o lepší zboží mírní po letech čínskou invazi na tuzemský trh s botami.

Po neustálém růstu se totiž poprvé za deset let do Česka, kdysi to jedné ze světových obuvnických velmocí, dovezlo méně levných bot z Číny. Propad je to velký, za loňský rok se do Česka dostalo až o padesát milionů párů bot méně.

Ale ani útlum čínské invaze nevedl k tomu, že by se vzpamatoval český obuvnický průmysl. České a moravské firmy vloni znovu vyrobily méně bot než v předchozích letech, od roku 2005 jde o celkový pokles převyšující jeden milion párů bot.

Dominance nezrušena

Podle České obuvnické asociace se tak z Číny dovezlo necelých sto milionů párů bot, dovoz se tak dostal k úrovní roku 2006. Čína na tuzemském trhu s botami ale i tak stále dominuje, celkem do se země dovezlo asi 115 milionů párů bot.

Kromě toho, že lidé šetří a kvůli krizi nenakupovali tak jako v předchozích letech, vedly podle zástupců tuzemských obchodníků k výraznému poklesu dovozu bot z Číny další dva důvody - cla, které Evropa uvalila před čtyřmi roky na dovoz bot z Číny a Vietnamu a také částečná změna chování tuzemských zákazníků.

"V poslední době je patrná orientace lidí na kvalitní zboží," uvedla Vlasta Mayerová z obuvnické asociace.

Ale i přes razantní pokles dovozu bot z Číny stále celková spotřeba obuvi na osobu a rok v Česku vychází na osm párů. Česko tak dál slouží jako překladiště pro prodej bot do dalších evropských zemí.

"Ne všechny boty ve skladech se ale prodají, část z nich zřejmě putuje i do dalších zemí. I podle spotřebitelského koše totiž odhadujeme průměrnou spotřebu jednoho Čecha na čtyři páry za rok," řekla Mayerová.

Levné boty za desetikoruny

Boty z Číny jsou ale i nadále velmi levné. Průměrná cena jednoho páru obuvi dovezeného loni z Číny do Česka byla 45 korun. Oproti tomu pár obuvi z Itálie se dovážel průměrně za 534 korun.

Situaci českého obuvnického průmyslu ale ani pokles dovozu levných bot z Číny nijak nezachraňuje. Výroba znovu klesla, v Česku se tak už vyrábí jenom dětská nebo pracovní obuv.

Klesá i počet zaměstnanců obuvnických továren, zakázky nemá ani továrna firmy Baťa v Dolním Němčí. Podnik vloni na konci února oznámil propuštění zhruba 120 z 234 zaměstnanců kvůli dopadům světové hospodářské krize s tím, že nevylučuje opětovné rozšíření výroby.

"Bohužel v tuto chvíli nemůžeme konstatovat, že by se hospodářská situace v oblasti výroby obuvi v České republice nějakým zásadním způsobem změnila," řekl personální ředitel firmy Baťa Vojtěch Kořen.


 

 

Právě se děje

Další zprávy