Chuť na nové byty klesla o 43 procent, velcí posílili

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 3. 2010 12:45
Krize poznamenala trh s novými byty, ale pročistila ceny u předražených nemovitostí.
Nejhůře se prodávaly velkometrážní drahé byty. Ilustrační foto.
Nejhůře se prodávaly velkometrážní drahé byty. Ilustrační foto. | Foto: Central Group

Praha - Kupovat nový byt v Praze za několik milionů se loni lidem příliš nechtělo. Zájem poklesl o téměř polovinu v porovnání s rokem předchozím. Tvrdí to alespoň developerská firma Ekospol, která je jednou z pěti největších, které v hlavním městě a okolí staví.

"Z naší detailní analýzy vyplynulo, že zatímco v roce 2008 bylo v Praze prodáno celkem 3409 nových bytů, v loňském roce došlo ke značnému poklesu a prodalo se 1941 bytů. To znamená meziroční propad o více než 43 procent," upozornil generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Potvrdil také, že krize srazila především zájem o byty větší rozlohy a o ty luxusnější. Tedy ty, kde cena za čtvereční metr přesáhla 60 tisíc korun.

Zároveň se trh víc sjednotil a velké firmy zvýšily svůj podíl na trhu na úkor těch menších.

Realitní makléři se shodují v tom, že ochlazení na realitním trhu přispělo k vyrovnání cen. Především u předražených panelákových bytů v nevybavených lokalitách došlo k razantnímu poklesu ceny. Někteří developeři museli přehodnotit ocenění svých nemovitostí, které by si možná před příchodem krize své kupce našly, ale po ochlazení trhu se staly téměř neprodejnými.

Studie odhadující vývoj v letošním roce naznačují, že postupné rozhýbávání trhu bude pokračovat.

Komerční trh očekává nové hráče

Zpomalení se netýkalo ale jen bytů. Velmi citelné bylo i na trhu s komerčními nemovitostmi.

"V roce 2009 bylo vzhledem k historicky existujícím zdrojům financování a kvůli neochotě majitelů prodávat za nižší než očekávané ceny uzavřeno velmi málo realitních transakcí," konstatoval Bent Walde-Jensen, partner společnosti KPMG Česká republika odpovědný za sektor nemovitostí ve střední a východní Evropě.

Podle něj se letos situace může zlepšit. Změnu mohou způsobit noví hráči, kteří na trh zamíří stejně jako zvýšení počtu nemovitostí na prodej.

"Přetrvávající ekonomický tlak povede pravděpodobně k větší poptávce po levnějším nájemném, a to především u komerčních nemovitostí. Na druhé straně, poptávka po objektech, které se nacházejí v atraktivních lokalitách a vytvářejí stabilní cash flow, pravděpodobně i v současné situaci mírně poroste," zhodnotil Walde-Jensen.

 

Právě se děje

Další zprávy