Chorvaté zatkli šéfa Orca Otta, odvedli ho z tiskovky

Ekonomika Ekonomika
4. 1. 2011 14:50
Chorvatský projekt přestavby komunistického areálu je stále nedokončen
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Záhřeb - Chorvatská policie zadržela v Záhřebu generálního ředitele Orco Property Group (OPG) Jean-Francoise Otta.

Po setkání s novináři ho měli vyzvat dva policisté, aby je následoval, nebo bude zatčen. Žádné bližší informace mu policisté nechěli sdělit. O události informoval server Patria.cz.

"Jedná se o neslýchaný krok z jejich strany, který byl pro nás překvapením," uvedla mluvčí developerské skupiny Petra Zdeňková.

Ott byl zadržen den poté, co se Orco nedohodlo s chorvatskou vládou ohledně budoucnosti projektu Suncani Hvar island resort v Jaderském moři. Podle informací agentury ČTK není Ott zatčen, nebylo mu sděleno ani žádné obvinění. Nesmí však odcestovat ze země a čeká ho další výslech. 

Projekt je starý pět let

OPG podepsala dohodu v rámci projektu s chorvatským privatizačním fondem před pěti lety. V rámci něj se má 10 starých objektů ze socialistické éry přestavět na moderní pětihvezdičkové komplexy. OPG do projektu vložilo 100 milionů eur.

Fond ovšem před časem Orco osočil, že neuchránil projekt před dluhy a smlouvu s Orcem vypověděl. "Nás odchod z projektu byl jedinou cestou, jak ochránit náš majetek," tvrdí fond.

Orco naopak tvrdí, že fond v otázce nedokončeného projektu naprosto nespolupracuje. "Budeme bojovat, abychom dostali zpět naše investice," uvedla již dříve mluvčí Orca Petra Zdeňková.

OPG je majoritním vlastníkem v projektu Suncani Hvar a má zhruba 55% podíl. 31 % vlastní chorvatská vláda skrze její vládní privatizační fond. Zbytek je v rukou drobných investorů.

Vlastnictví původních objektů je nevyjasněné

Právě poslední vývoj těchto jednání Ott v úterý na setkání s novináři prezentoval.

V listopadu proběhlo jednání valné hromady o možné rekapitalizaci úvěrů vážících se k projektu. Orco opakovaně uvádí, že je připraveno v případě neúspěchu bojovat za svoji investici soudní cestou.

"Naším cílem bylo přivést do Hvaru bohaté klienty a to jsme učinili skrze první tři hotelové projekty. Pro zbytek se nepodařilo vyřešit nejasná vlastnická práva, které náš partner (privatizační fond) slíbil vyřešit," uvedla postoj Orca Petra Zdeňková. Mluvčí nevyjasněnost vlastnických práv označila za klíčový problém pokračování projektu, když některé evidence podle ní nebyly aktualizovány od druhé světové války.

 

Právě se děje

Další zprávy