Chceme 85 miliard eur, přiznalo poprvé zadlužené Irsko

ČTK Karel Toman, ČTK
24. 11. 2010 14:01
Podívejte se na grafech, proč irská bublina potopila tamní banky
Foto: Reuters

Dublin - Irská vláda dnes přiznala, že jednání o finanční pomoci, které vede s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), se pohybuje kolem 85 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč).

Tuto částku už zmínila irská televize RTE, mluvčí vlády ji ale odmítl potvrdit se zdůvodněním, že o podmínkách se stále jedná.

Vláda také uvedla, že detaily k avizovanému plánu úsporných opatření zveřejní v 15:00 středevropského času.

15 miliard euro úspor za čtyři roky

Foto: Aktuálně.cz

"O rozsahu programu se zatím nerozhodlo, jednalo se však o částce kolem 85 miliard eur," řekl dnes v parlamentu premiér Brian Cowen. "Jednání ale pokračují, ty rozhovory se vedou tak rychle, jak je to jen možné. Budeme si muset počkat na výsledek, než bude vláda schopna tu věc dál posoudit," dodal.

Vláda má dnes také sdělit podrobnosti k čtyřletému plánu úspor, který je pro jednání s měnovým fondem rovněž důležitý. Kabinet musí najít zhruba 15 miliard eur (asi 370 miliard korun), pokud chce stabilizovat veřejné finance.

Předpokládá se, že kolem deseti miliard eur mají tvořit výdajové škrty, zbylých pět miliard pak zvýšení daní. Vláda bude patrně škrtat především u sociálních výdajů.

S & P už Irsku snížilo rating

Foto: Aktuálně.cz

O pomoc požádalo Irsko eurozónu a Mezinárodní měnový fond v neděli. Záchrana byla zemi ještě týž den přislíbena, její výše ale bude teprve stanovena. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 bilionu Kč).

Agentura Standard & Poor's Irsku snížila hlavní rating na stupeň A z dosavadní známky AA minus a varovala před hrozícím dalším snížením.

Země se dostala do potíží především kvůli nákladné sanaci bank. Ty se dostaly do potíží kvůli strmému nárůstu úvěrů poté, co země roku 1999 přijala euro a poté, co na ni roku 2008 z USA tvrdě dopadla hypoteční krize (viz grafy).

Částku 85 miliard eur, o které se v souvislosti s finanční pomocí Irsku jednalo, dnes potvrdil i mluvčí francouzské vlády François Baroin.

"Zatím to nebylo úplně dokončeno, ale bude to kolem 85 miliard eur," řekl mluvčí novinářům po dnešním jednání kabinetu. Prezident Nicolas Sarkozy prý ještě o Irsku bude ve čtvrtek telefonicky hovořit s Německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

 

Právě se děje

Další zprávy