ČEZ hlásí pololetní růst, zisk přesáhl 27 miliard

Ekonomika Ekonomika
10. 8. 2012 8:34
Firma stále očekává čistý zisk za rok 2012 na úrovni 41 miliard korun
Foto: Reuters

Praha - Čistý zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl v prvním pololetí 2012 meziročně o 14 procent na 27,2 miliardy korun. Tržby se meziročně zvýšily o devět procent na 113 miliard korun.

"Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení realizačních cen elektřiny včetně vlivu oslabení koruny a úhrada pohledávek po splatnosti za rumunskými státními drahami," uvedl mluvčí Ladislav Kříž.

Firma nezměnila svůj výhled na celoroční výsledek, stále očekává meziročně vyšší čistý zisk na úrovni 41 miliard korun.

"Skupina ČEZ si udržuje silnou likvidní pozici, těší se dobrému finančnímu zdraví, a je proto důležitou oporou české ekonomiky. Dne 1. srpna jsme začali našim akcionářům vyplácet dividendy ze zisku za rok 2011 v celkové výši 24 miliard korun," uvedl Martin Novák, místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ.

Meziroční růst výnosů Skupiny ČEZ byl dále podle firemní tiskové zprávy způsoben také zvýšením výroby z větrných elektráren v Rumunsku a zvýšením objemu výroby v České republice o 1,4 TWh (o 4 %) na 33,2 TWh. Přispěl k tomu zejména nárůst výroby po dokončení komplexní obnovy Elektrárny Tušimice.

Vyšší výkon v Dukovanech

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se v pololetí meziročně zvýšil o 4,5 miliardy korun (o 10 %), a dosáhl tak 48,4 miliardy. Byl však negativně ovlivněn rozhodnutím regulátora v Albánii o tarifech a podmínkách podnikání distribuční společnosti v zemi a nárůstem tržních cen elektřiny dovážené do Albánie na pokrytí ztrát.

"Podařilo se však dosáhnout nového rozhodnutí regulátora, kterým se vstupní ceny elektřiny od státních elektráren KESH snižují z 2830 na 2200 ALL/MWh, a to i zpětně za dodávky od 1. 1. 2012, a byla rovněž schválena studie stanovující objektivněji počáteční výši nedobytných pohledávek distribuční společnosti v souladu s nezávislou analýzou," řekl Kříž.

V polovině května byl dokončen projekt navýšení instalovaného výkonu Jaderné elektrárny Dukovany (z původních 4 x 440 MW na 4 x 510 MW), pozitivní efekt na výrobu byl však v druhém čtvrtletí eliminován souvisejícími delšími odstávkami.

 

Právě se děje

Další zprávy