ČEZ chce zmodernizovat Dukovany. Za čtyřicet miliard

Ekonomika Ekonomika
20. 11. 2008 14:10
Modernizace protáhne funkčnost elektrárny minimálně do roku 2035

Moravský Krumlov/Bukurešť - Modernizace jaderné elektrárny v Dukovanech vyjde na 20 až 40 miliard korun. Úpravy mají prodloužit fungování zařízení minimálně do roku 2035, tedy dvacet let po skončení původně plánované životnosti. Podle Finančních novin to uvedl ředitel elektrárny Zdeněk Linhart.

Energetická skupina ČEZ by měla plán modernizace celkem čtyř bloků schválit počátkem příštího roku. Dosavadní licence elektrárny bude v platnosti do roku 2015 až 2017. Pro další provoz potřebuje nové povolení, poté už bude řešením pouze výstavba nových bloků.

Vedení koncernu zároveň ve čtvrtek oznámilo uzavření dohody s rumunskými společnostmi Termoelectrica a Electrocentrale Galati o krocích potřebných pro zřízení společného podniku, ve kterém bude ČEZ majoritním vlastníkem. Memorandum o porozumění, které tyto kroky definuje podepsali zástupci obou stran za přítomnosti rumunského ministra hospodářství a financí Varujana Vosganiana. Vznikající joint venture má podle tiskové mluvčí společnosti zajistit modernizaci stávající elektrárny a výstavbu jejího nového bloku.

Obě strany rovněž předběžně uvažují o výstavbě plynové elektrárny o výkonu až 400 megawattů, podoba projektu bude ale známa až po vypracování realizační studie. Z té potom vyplyne i velikost investice ČEZ do projektu.

ČEZ podal nabídku v tendru na strategického partnera pro modernizaci a rozšíření rumunské elektrárny v Galati v lednu letošního roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy