Cestovní ruch prosperuje. Díky Rusům a Jihokorejcům

Radek Pecák Radek Pecák
7. 12. 2012 13:27
Jihokorejští turisté v Česku letos spali častěji než Číňané
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Zatímco  se ekonomika Česka od samého počátku letošního roku potácí v recesi, podnikatelům v cestovním ruchu se ve stejném období vesměs dařilo.

Podle údajů České národní banky, na které upozornila agentura CzechTourism, v tomto odvětví se v porovnání s loňskem celkové příjmy navýšily o 8,6 procena a dosáhly 104,6 miliardy korun.

Na celkovém růstu příjmů se nejvíce podílela výrazně vyšší poptávka v prvním čtvrtletí roku. Tehdy počet zahraničních turistů vzrostl meziročně o 14,4 procenta a příjmy ze zahraničního cestovního ruchu stouply dokonce o 16,5 procenta. Výrazný nárůst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu zaznamenala Česká republika i ve druhém čtvrtletí.

„Růst příjmů odpovídá našim očekáváním.  Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí vzrostl počet příjezdů zahraničních turistů o 8,7 procenta, příjmy za stejné období rostly stejným tempem," uvedl Rostislav Vondruška, generální ředitel agentury CzechTourism.

Jihokorejci předstihli Číňany

O Česko stojí zejména turisté ze vzdálenějších zemí.  Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí výrazně vzrostl především počet přenocování turistů z Ruska (+ 20 procent), USA, asijských zemí a Izraele. Výrazný nárůst zaznamenali hoteliéři u jihokorejských turistů, kteří v počtu přenocování dokonce předčili turisty z Číny, když dosáhli 182 tisíc přenocování.

Do vývoje platební bilance se pozitivně promítla také spotřebitelská důvěra v Německu, odkud za první tři čtvrtletí přijelo na 3,6 mil. turistů, což bylo o 1,6 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Výdaje Čechů na zahraniční cestovní ruch vzrostly od počátku roku o 7,2 procenta, když dosáhly celkem 66,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy