Cesta k ovládnutí O2 Areny je pro PPF a KKCG volná

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
29. 6. 2012 13:54
Vrchní soud změnil původní rozhodnutí a schválil plán reorganizace společnosti Bestsport
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Eduard Erban

Praha - Vrchní soud změnil rozhodnutí Městského soudu v Praze a schválil plán reorganizace společnosti Bestsport. Rozhodnutí, které se již objevilo v insolvenčním rejstříku znamená, že Bestsport, včetně vysočanské haly O2 Arena, bude přesunut do nové společnosti Bestsport Arena.

Její akcie získá zajištěný věřitel, tedy správce dluhopisů The Bank of New York Mellon, a také ostatní nezajištění věřitelé. Největšími věřiteli firmy jsou PPF a KKCG, kterým se tedy otevírá cesta k ovládnutí problematické haly.

Vznikne i další nová firma - Bestsport Services, která má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Bestsport, který vlastní a provozuje pražskou O2 Arenu, je od loňského května v úpadku. Pokud by vrchní soud plán reorganizace neschválil, společnost by spadla do konkurzu. Plán reorganizace Bestsportu předložila společnost PPF Healthcare.

Proti zamítnutí plánu reorganizace Bestsportu městským soudem se pak odvolali největší věřitelé firmy, skupiny PPF, KKCG i advokátní kancelář zastupující zajištěné držitele dluhopisů. "Rozhodnutí vrchního soudu vítáme, protože řešení insolvence reorganizací bylo naší dlouhodobě preferovanou variantou. Je to nejlepší řešení pro věřitele Bestsportu," řekl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Městský soud v Praze v rozhodnutí o neschválení reorganizační plánu zdůvodnil tím, že je podle něj v rozporu s insolvenčním zákonem. Vrchní soud má ale jiný názor. Podle největších věřitelů umožňuje vyšší uspokojení jejich pohledávek, než by se dosáhlo v rámci konkurzu. Přeložený plán podporuje také samotný Bestsport.

Hala za 1,5 miliardy

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy.

Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy Kč, samotná stavba haly přitom vyšla na sedm miliard korun.

Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18 000 míst.

 

Právě se děje

Další zprávy