Český průmysl síly nenabral, hlásí další pokles

ČTK ČTK
15. 3. 2013 9:21
Nejvíce klesly zakázky u motorových vozidel a také u počítačů
Foto: Thinkstock

Praha - Průmyslová výroba v Česku se v lednu meziročně snížila o 4,1 procenta po prosincovém revidovaném poklesu o 11,6 procenta.

Meziměsíčně po očištění od sezonních vlivů byla na stejné úrovni jako v loňském prosinci. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 7,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. 

Meziroční pokles byl ovlivněn zejména snížením výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, a to o 8,6 procenta. Nižší byla také výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba pryžových a plastových výrobků. Dařilo se naopak potravinářům, rostla také výroba nápojů a zpracovatelský průmysl. 

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v lednu meziročně klesly o 3,9 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 4,2 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,6 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně snížil o 1,2 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v lednu meziročně vzrostla o 1,5 prosince a činila 25 937 Kč.

"Celková situace našich podniků napříč obory není příliš růžová. Stojí zatím jednak slabá zahraniční poptávka evropských partnerů, jednak slabá domácí spotřeba, kterou nijak nepovzbuzuje ani šetření státu,"  Tomáš Volf ze skupiny Citfin.

„Pokles poptávky v Německu a dalších exportních trzích dopadá negativně i na český průmysl. Pro letošní rok čekáme stagnaci západní Evropy s tím, že nejdříve v závěru roku by mohli přijít první známky oživení. Výraznější objemy nových zakázek tak mohou čekat české podniky spíše až v příštím roce. Měly by se přitom připravit na pokračující tlak na ceny," říká Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC Česká republika.

"Není proto překvapením, že i nedávný průzkum PwC mezi generálními řediteli nejvýznamnějších tuzemských firem ukázal, že polovina z nich se letos plánuje zaměřit na úspory a zlepšování  provozní efektivnosti," dodává Smutný.

 

Právě se děje

Další zprávy