Česku bude chybět cukr, musí ho dovézt

ČTK
12. 10. 2006 12:45
Praha - Odchod firmy Eastern Sugar považuje ministerský náměstek Kozák za podraz. Česko bude muset dovážet desítky tun cukru.

Záměr cukrovarnické skupiny Eastern Sugar odejít z Česka by pro tuzemské hospodářství znamenal nutnost dovážet 28 tisíc tun
cukru ročně.

Nyní Česko může dle národní kvóty vyrábět 454 tisíc tun cukru. Odchod nadnárodní společnosti a zavření tří továren by znamenalo snížení české produkce o více než sto tun. Roční spotřeba představuje 380 tisíc tun.

"Pro její uspokojení by bylo nutné ročně dovážet 28 tisíc tun cukru," uvedlo ministerstvo zemědělství, podle kterého Česko ztratí soběstačnost v cukrovarnické výrobě.

Zklamaní dodavatelé

Za podraz na 184 dodavatelů cukrovky považuje krok společnosti Eastern Sugar náměstek ministryně zemědělství Stanislav Kozák. Společnost údajně nepřizvala k jednání o plánu a harmonogramu restrukturalizace některé státní organizace.

"Ministerstvo zemědělství i Státní zemědělský intervenční fond dostaly zprávu o konzultaci až po jejím uskutečnění," uvedla mluvčí MZe Táňa Králová.

Cukrovarnická skupina Eastern Sugar zvažuje odchod kvůli omezení výroby cukru v EU. Kromě České republiky hodlá opustit výrobu také na Slovensku, kde její podíl na národní cukerní kvótě představuje 34 procent, a v Maďarsku, kde se tak produkce cukru sníží zhruba o 100 tisíc tun, což znamená čtvrtinu tamní národní kvóty.

Skupina zaměstnává v ČR asi 400 lidí a drží kvótu na výrobu zhruba 102.000 tun cukru.

 

Právě se děje

Další zprávy