Česko získalo od Unie o 17 miliard méně, ale je v plusu

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 1. 2012 9:32
Příjmy od Unie přesáhly odvody o 30 miliard korun
Ministr financí Miroslav Kalousek. Ilustrační foto.
Ministr financí Miroslav Kalousek. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výsledný účet mezi Českou republikou a Evropskou unií skončil v loňském roce pro státní pokladnu kladným výsledkem.

Česko sice do rozpočtu EU odvedlo 41,7 miliardy korun, opačným směrem se ale přesunulo 72,5 miliardy korun. Konečná bilance je tedy 30,7 miliardy korun ve prospěch České republiky. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Tento přebytek je ale o 17 miliard korun nižší než v předcházejícím roce. Důvodem je jednak revize národních účtů, po níž muselo Česko odvést Unii téměř 5 miliard korun kvůli zvýšení hrubého národního důchodu v letech 2002 až 2010, ale také pozastavení vyplácení peněz kvůli problémům s některými operačními programy Unie.

Je o operační program Doprava, Životní prostředí a Regionální operační program Severozápad Ústeckého a Karlovarského kraje.

"I přes tyto problémy je Česká republika stále výrazným čistým příjemcem z rozpočtu EU. Je třeba si uvědomit, že celkově jsme v letech 2004 - 2011 získali čistých 176,1 miliard korun, které nám de facto zaplatili evropští daňoví poplatníci," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy