Česko přitáhlo víc cizinců, hlavně na lázně a Prahu

Red eko, čtk
22. 5. 2007 10:20
Počet domácích turistů klesl
Turisté mají letos velký zájem o hotely s pěti hvězdami
Turisté mají letos velký zájem o hotely s pěti hvězdami | Foto: Ondřej Besperát

Praha - První měsíce roku slibně nastartovaly turistickou sezónu. Do Česka přijelo v prvním čtvrtletí o 8 procent cizinců více, než za stejné období loni.

Celkem se v českých penzionech, hostelech a hotelech ubytovalo 1,2 milionů zahraničních turistů. Společně s českými jich bylo 2,3 milionů. Počet domácích ovšem meziročně mírně klesl.

Vyplývá to z aktuálních statistik Českého statistického úřadu.

Táhnou lázně a Praha

Větší příliv hostů zaznamenaly v prvním čtvrtletí stejně městské a lázeňské regiony. V Praze se ubytovalo o 11,9 procenta více hostů, v Karlovarském kraji o 10,3 procenta a v Jihomoravském kraji o 7,6 procenta více.

Naopak méně než loni lákal cestovatele Liberecký a Královehradecký kraj, ale i jižní Čechy, kterým vyšší návštěvnost nezajistila ani plejáda atraktivních zámků. 

Cizinci v Česku za ubytování utrácejí stále více peněz. Méně jich totiž přenocovává mimo hotely, kterým dávají přednost stále častěji.  Zejména čtyř a pětihvězdičkové, kde se oproti loňsku ubytovalo o více než desetinu turistů více.

Nejvíce jich přijelo již tradičně z Německa, dále z Velké Británie a Itálie. Nejvyšší přírůstek turistů měli Rusové (29,1 procenta). Nižší počet turistů než loni přijel z Velké Británie (o 8,7 procenta) a USA (o 6,5 procenta).

Miliony nocí

Celkový počet přenocování hostů byl v prvním čtvrtletí 7,7 milionu a proti stejnému období předchozího roku byl nižší o procento. U zahraničních hostů vzrostl o 6,6 procenta na čtyři miliony noclehů, počet přenocování Čechů klesl o 8,1 procenta na 3,7 milionu.

Pokles příjezdů domácích rekreantů a s tím související nižší počet jejich přenocování podle ČSÚ zřejmě ovlivnily mimořádně špatné sněhové podmínky.

Průměrná doba přenocování všech hostů byla 3,3 noci. 

 

Právě se děje

Další zprávy