Česko na greenu: Krize nás posouvá na golfovou špici

Karel Toman
11. 5. 2010 16:08
Tradičním velmocím golfu propadají v krizi příjmy, střední Evropa roste, tvrdí studie
Pískový odpal. Golfová legenda Jihoafričan Ernie Els golfový turnaj v americkém Orlandu.
Pískový odpal. Golfová legenda Jihoafričan Ernie Els golfový turnaj v americkém Orlandu. | Foto: Reuters

Praha - Až třetina světových provozovatelů golfových hřišť by se letos mohla kvůli dopadům krize potýkat s existenčními problémy. Vyplývá to z nejnovější studie celosvětové sítě poradenských společností KPMG Golf and the Economic Downturn.

Situace se vyostřila i v Česku, kde investice do golfu poklesly také snad na všech frontách.

"Z hlediska růstu kvantity i kvality herních možností a doprovodných služeb je však Česká republika v rámci regionu jednoznačně na špičce," upozorňuje Tomáš Kulman manager společnosti KPMG Česká republika.

Pokud jde o golf, vyjde podle něj Česko z krize dokonce posíleno.

Členskou základnou je u nás golf v první desítce

Česko je ve světě golfu vlastně pořád nováček, protože za komunismu se tu prakticky nehrál. Co do počtu členské základny se však tento sport vloni dostal v Česku do první desítky.Golfová expanze, jakou Česko dosud zažívalo, se teď však zpomalí.

Přísun peněz do golfu vyschnul podle Kulmana ve dvou hlavních zdrojích: v kapsách hráčů a pokladnách sponzorů.

"Individuální hráči v současnosti pečlivě zvažují částky, které vynaloží na hru i na vybavení, občerstvení či doprovodné služby na golfových hřištích. I bohatá korporátní klientela, která byla v posledních letech v pořádání golfových turnajů poměrně velkorysá, omezuje své náklady," bilancuje manager.

Před krizí, v letech 2006 - 2007 přibývalo nových hráčů o 23 procent ročně. V krizi se podle České golfové federace přísun nových hráčů, a tím i jejich peněz, zpomalil na 12 procent.

Blížíme se západu. Aspoň v golfu

Foto: golf.cz

Přesto na tom Česko není, aspoň pokud jde o golf, nejhůř. Zatímco počet kol odehraných v Jižní Africe klesl o šest procent a ve Velké Británii o pět procent, ve střední Evropě naopak o dvě procenta vzrostl. Ve východní Evropě to bylo dokonce o šest procent víc. Adekvátně tomu pak regiony také rostly nebo klesaly i v příjmech.

Z těch, kteří se udrželi „v plusu" na tom je podle KPMG Česko nejlépe. "Je zřejmé, že Česká republika bude jediným reprezentantem regionu (střední a východní Evropy, pozn. red.), který se přiblíží ukazatelům obvyklým v západoevropských státech," tvrdí Kulman.

Přesto i český golf dopad krize pocítí. Už teď je tu totiž nabídka podstatně vyšší než jinde ve střední a východní Evropě.

"Vývoj, který Česká republika jako golfová destinace zažívala v posledních deseti letech, se pravděpodobně zpomalí. Připravené golfové projekty se nejspíš zpozdí nebo odloží," odhaduje Kulman.

Manažeři klubů tak budou muset být hodně kreativní. Už teď podle něj hřiště víc nabízejí své služby levně na internetu a spojují se s hotely a cestovkami.

Plán: 100 tisíc golfistů do roku 2013

Z loňského průzkumu České golfové federace vyplynulo, že nové členy do golfového klubu by přilákaly hlavně nižší ceny a možnost hrát s přáteli. Splnění tohoto přání bylo jedním z hlavních receptů federace, jak do roku 2013 získat 50 tisíc nových golfistů a tím objem českého golfu zdvojnásobit.

Přesto je pro provozovatele kombinace klesajících příjmů a rostoucích nákladů nebezpečná.

"Dvě třetiny provozovatelů snížily své náklady - téměř polovina respondentů snížila nebo plánuje snížit náklady na zaměstnance, 63 procent dotazovaných pak provedlo změny v marketingových strategiích," uzavírá Kulman.

 

Právě se děje

Další zprávy