Česko mnohem víc vyváží, než dováží. Je to problém

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
6. 6. 2012 9:34
Pomalejší tempo dovozu ukazuje na nízkou aktivitu v ekonomice, říkají analytici
Foto: Radek Pecák

Praha - Zahraniční obchod České republiky skončil v dubnu přebytkem 22 miliard korun, oproti stejnému období loňského roku byl vyšší o 8,8 miliardy korun.

Vývoz podle předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně stoupl o 8,4 procenta na 249 miliard korun, zatímco dovoz vzrostl jen o 4,8 procenta na 227 miliard korun.

"Rozevřené nůžky mezi vývozem a dovozem jsou problémem, protože pomalejší tempo dovozu ukazuje na nízkou aktivitu v ekonomice," říká k tomu analytik Tomáš Volf z Citfin.

Přebytek je přesto o něco menší, než ekonomové čekali. Podle nich měl být okolo 25 miliard.

Kladné saldo se podle ČSÚ proti loňskému dubnu zvýšilo u strojů a dopravních prostředků o 3,9 miliardy korun, u průmyslového spotřebního zboží a surovin shodně o 1,3 miliardy a u polotovarů a materiálu o 700 milionů korun.

Plynu se dováží méně

V případě potravin a živých zvířat se schodek zmenšil o 1,5 miliardy a u chemických výrobků o 400 milionů korun. Deficit se prohloubil u minerálních paliv o 300 milionů korun, přebytek obchodu s nápoji a tabákem zůstal na úrovni loňského dubna.

Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně stoupl o 7,8 procenta na 9,9 miliardy korun a jejich dovoz vzrostl o 6,6 procenta na 6,1 miliardy. Naopak klesl vývoz telekomunikačních zařízení o dvě miliardy korun a jejich dovoz se snížil o 2,6 miliardy.

Dovoz minerálních paliv meziročně stoupl o 10,2 procenta na 2,4 miliardy korun. Dovoz ropy vzrostl v hodnotovém vyjádření o 31,2 procenta a v naturálním vyjádření o 9,7 procenta, u zemního plynu byl v hodnotovém vyjádření o 8,2 procenta vyšší a v naturálním se snížil o 17,5 procenta.

Letos se Česku lépe daří v obchodě se státy EU. Zahraniční výměna byla vyšší o 2,2 miliardy korun. Se samotným Německem vzrostl obchod o 3,4 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy