Česko je první, zvýší výrobu plášťů pro supersporťáky

Tomáš Fránek
7. 8. 2010 9:58
Otrokovická továrna je největším světovým výrobcem pneumatik pro rychlá auta
A ze skladů továrny takřka nepřetržitě odjíždějí kamiony naložené pneumatikami.
A ze skladů továrny takřka nepřetržitě odjíždějí kamiony naložené pneumatikami. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zlín - Česko potvrzuje postavení země, kde se vyrábí nejvíc speciálních vysokorychlostních pneumatik pro rychlé vozy.

V Otrokovicích se totiž připravuje další rozšíření výroby pneumatik určených pro rychlosti převyšující 240 kilometrů za hodinu a také polotovarů určených pro tyto speciální HiTech pláště.

Firma Continental, která je vlastníkem otrokovické společnosti Barum, už proto poslala úřadům oznámení, které počítá s montáží nových linek určených na výrobu běhounů a kevlarových pásků pro půl milionu vysokorychlostních plášťů za rok.

Jsme odpovědní

"Současná produkce se pohybuje kolem 3 milionů kusů pneumatik, po navýšení bude asi 3,5 milionů kusů," uvedla firma v oznámení. Zahájení rozšířené výroby plánuje firma na konec letošního roku.

Na výrobě vysokorychlostních pneumatik pracuje v Otrokovicích na čtyři sta zaměstnanců, investice do této výroby se vyšplhala nad dvě miliardy korun.

Continental slibuje, že rozšíření výroby nebude mít žádný větší vliv na životní prostředí. „Našim základním záměrem je uvádět do souladu přání lidí, požadavky na životní prostředí a zájmy našeho podniku. Tím se ochrana životního prostředí stává závaznou součástí našich podnikatelských aktivit. Hospodářský úspěch a ekologická odpovědnost pro nás nejsou v rozporu," uvedla firma v oznámení.

Výrobci pneumatik přitom neměli v uplynulých měsících na růžích ustláno. Dopadla na ně tvrdě krize automobilového průmyslu.

Otrokovický Barum, který je největším zaměstnavatelem na Zlínsku musel propouštět. Počet zaměstnanců tak loni meziročně klesl o 525 lidí na 3389 zaměstnanců.

Krize odešla?

"V důsledku ekonomických potíží výrobců automobilového průmyslu poklesl objem zakázek zejména v první polovině roku 2009 ve srovnání s předkrizovým obdobím zhruba o 15 procent, což se odrazilo ve výsledcích jak poklesem plánovaného objemu výroby, tak i ve výši realizovaných tržeb," píše se ve výroční zprávě firmy.

Letos je situace zatím lepší. "Začátkem letošního roku se objem zakázek a s ním související rozsah využití výrobních kapacit podniku v Otrokovicích dostal na úroveň srovnatelnou s rokem 2007, tedy obdobím před vypuknutím krize," uvedla firma ve své zprávě.

A Continental v prvním pololetí prudce zvýšil provozní zisk na 1,3 miliardy eur (32 miliard korun) z 249 milionů eur před rokem díky oživení na světových automobilových trzích.

Tržby meziročně stouply o 40 procent na 12,7 miliardy eur. Firma potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem tržeb minimálně o 15 procent. Společnost očekává rovněž výrazný nárůst celoročního provozního zisku, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy