České spořitelně se daří, čistý zisk vzrostl o pětinu

Ekonomika Ekonomika
28. 4. 2011 7:33
Banka za první čtvrtletí hlásí čistý zisk 3,8 miliardy, loni to bylo 3,15 miliardy
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká spořitelna vydělala za první čtvrtletí o pětinu více než loni.

Konsolidovaný čistý zisk dosáhl podle banky 3,8 miliardy korun. Za první čtvrtletí roku 2010 to bylo 3,15 miliardy.

Provozní zisk mírně klesl na 6,64 miliardy oproti loňským 6,67 miliardy korun.

Hospodářské výsledky jsou ovlivněny zejména meziročním poklesem tvorby opravných položek na úvěry a pohledávky, pokračujícím poklesem nákladů a vyššími výnosy finančních aktiv, zní ze spořitelny.

"Důvěra domácností v pozitivní vývoj se pomalu vrací, zatímco důvěra firem se již v předchozím období dostala na předkrizovou úroveň," prohlásil Pavel Kysilka, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny.

Rostly i příjmy z poplatků

Čistý úrokový výnos se spořitelně v meziročním srovnání mírně zvýšil o 0,3 procenta na 7,42 miliardy korun. Čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně vzrostly o více než pět procent na tři miliardy korun.

Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí a z transakcí provedených platebními kartami.

Čistý zisk z obchodních operací bance klesl o téměř 24 procent na necelou miliardu korun kvůli nižším výnosům z devizových obchodů. Všeobecné provozní náklady klesly o dvě procenta na 4,73 miliardy korun.

Hospodářské výsledky oznámila i rakouská skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá. Ta zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 2,1 procenta na 260,6 milionu eur (zhruba 6,3 miliardy Kč). Provozní zisk skupiny klesl meziročně o tři procenta na necelých 954 milionu eur (asi 23 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy