České podniky mají v Indii šanci

eko
3. 11. 2005 13:51
Praha - České podniky mají na indickém trhu šanci uspět především ve strojírenství a energetice.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy je vhodnější zakládat partnerství s místními podniky či postupovat v oborových aliancích. V neděli na týdenní návštěvu Indie odlétá prezident Václav Klaus, kterého doprovodí zhruba dvacítka podnikatelů.

Kde jsou příležitosti

Indie pro české firmy nabízí šance v mnoha strategických oborech. Indická vláda potřebuje odstranit aktuální deficit ve výrobě energie, odhadovaný na 12% celkové spotřeby země. Mezi investiční státní hospodářské politiky patří otevření privátního sektoru ve výrobě energie, privatizace distribuční sítě, postupná privatizace energetického sektoru, rostoucí podíl vodní energetiky a obnovitelných zdrojů energie a redukce ztrát při přenosu a distribuci, program modernizace starých elektráren, opatření k zabránění krádeží elektrické energie a konečně desetileté daňové prázdniny pro výrobce.

Další šance jsou v budování nové infrastruktury a modernizace stávajících sítí - dálnice, železniční tratě, modernizace letišť, silnice ve venkovských oblastech, budování kontejnerových terminálů. V Indii se rovněž rychle zvyšuje poptávka po náročnějším spotřebním zboží, především automobilech.

Je nutné modernizovat zastaralé strojírenské podniky, což vytváří prostor pro obráběcí a tvářecí, textilní, pletací či tiskařské stroje. Klíčovou oblastí z hlediska českého exportu je obrábění.

Indie buduje zvláštní ekonomické zóny

Indové se musí vyrovnat s nutností zlepšovat životního prostředí a vyřešit městskou dopravy v rychle rostoucích nových městech (např. výstavba metra v Bangalore). Snahu o nalákání nových investic do Indie provází budování zvláštních ekonomických zón a další snahy indické vlády o zlepšení podnikatelského prostředí v Indii.

Českým podnikům se nabízejí také možnosti dodávek strojů, zařízení a technologií pro chemický a petrochemický průmysl, dodávky ropovodů/plynovodů nebo jejich částí, kompletních technologií a zařízení na zpracování ropy a plynu.

 

Právě se děje

Další zprávy