Češi ve zlepšení stavu ekonomiky věří čím dál méně

Ekonomika Ekonomika
25. 6. 2012 9:42
Spotřebitelé jsou optimističtější než podnikatelé, přesto se bojí zvýšení nezaměstnanosti
Jedině obchodníci soudí, že dojde ke zlepšení jejich situace.
Jedině obchodníci soudí, že dojde ke zlepšení jejich situace. | Foto: REUTERS/Stringer

Praha  - Situace v průmyslu a ve stavebnictví se podle tuzemských podnikatelů v příštích měsících nezlepší. Jedinou světlou výjimkou by mohl být obchod. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu. Podle něho se navíc v červnu opět meziměsíčně snížila celková důvěra v domácí ekonomiku. Meziročně jde o pokles důvěry vyčíslený na 7,7 bodu.

Podnikatelé v průmyslu v průzkumu uvedli, že se celková a zahraniční poptávka mírně snížila, zásoby hotových výrobků zůstávají na stejné úrovni a jejich důvěra ve stav průmyslu je nižší, jak s ohledem na letošní květen, tak i na loňský červen. Největší pesimismus panuje ve stavebnictví, kde je nálada na nejnižším indexu od roku 1999.

Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s květnem klesl o 0,8 bodu. 

Spotřebitelé jsou optimističtější než podnikatelé

Opačná nálada panuje mezi spotřebiteli, neboť jejich důvěra se meziměsíčně zvýšila, ovšem meziročně je souhrnný indikátor důvěry stále nižší, oznámil Český statistický úřad.

Situace je tak naprosto odlišná v porovnání s letošním jarem. V březnu byli podnikatelé optimističtí, zatímco spotřebitelé nikoli. 

Průzkum mezi spotřebiteli v červnu ukázal, že se pro příštích 12 měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Situaci ale přesto nevidí moc růžově:  "Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se zvýšil. Úmysl spořit se zvýšil také. Respondenti se nadále obávají růstu cen," uvedl ČSÚ.

 

 

Právě se děje

Další zprávy