Češi předvedou solární článek, který nepotřebuje slunce

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 3. 2009 15:05
Liberečtí vědci představí nový typ solárních článků využívajících nanovlákna
Nanospider - technologie umožňující průmyslovou výrobu nanovláken.
Nanospider - technologie umožňující průmyslovou výrobu nanovláken. | Foto: Design centrum České republiky

Brno - Představte si solární článek, který umí vyrobit elektřinu třikrát levněji a bez přímého slunečního svitu, jen při běžném denním světle. Jak je to možné? Díky supertenkým vláknům.

Nanovlákna a textilie z nich vyrobené bývají označované za materiály třetího tisíciletí. A novinky, které poprvé uvidí odborníci příští týden v Praze na světovém setkání věnovaném právě nanovláknům, mohou pomoci hned v několika oborech.

„Představíme světu první solární články s nanovlákny, které mají vysokou účinnost a nízké pořizovací náklady. Zařízení pro čištění vod, nové možnosti pro zdravotnictví a materiály pro baterie s vysokou rychlostí nabíjení a velkou kapacitou," uvedl spolumajitel liberecké společnosti Elmarco Ladislav Mareš.

Na prodej budou do dvou let

Spolu s libereckou univerzitou vyvinula společnost technologii Nanospider, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovláken. Ta jsou tisíckrát jemnější než lidský vlas a jako součást náplastí umí například výrazně urychlit hojení ran. Přístroje na výrobu těchto vláken vyrábí Elmarco jako jediné na světě.

Využití vláken pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů je však horkou novinkou. „Nanovlákna jsou schopna nahradit jak klasické křemíkové články, tak i novou generaci článků s nanokompozity. Nabízí možnost fungování i za snížených světelných podmínek, tedy bez slunečního svitu. Jako perspektivní se jeví jejich využití pro mobilní zdroje energie," dodal Mareš.

Výkonné a levné solární články by se na trhu mohly objevit do dvou let.

Snadno vyrobí z mořské vody pitnou

Nanovlákna z Liberce hledají využití i v dalších oblastech života. V budoucnu například v membránách využívaných při čištění odpadních vod, recyklaci užitkové vody nebo odstraňování těžkých kovů, čpavku nebo radioaktivních substancí.

„Anorganické znečišťující látky jako kadmium, rtuť a olovo či organické sloučeniny jsou problémem lidstva ve vyspělých i naopak nejchudších a nejlidnatějších zemích. Nanovlákna také mohou pomoci řešit globální problémy s nedostatkem pitné vody - pomohou snadněji a efektivněji odsolovat mořskou vodu," uvedl příklad Mareš.

Hromadnému využívání těchto technologií by měl napomoci světový summit Nanovlákna pro třetí tisíciletí, na který přijedou 11. a 12.března do Prahy odborníci z celého světa. Právě oni jako první uvidí novinky z nanovláken vyvinuté v Liberci.

 

Právě se děje

Další zprávy