Češi milují internetové aukce,nejčastěji shání oblečení

Ekonomika Ekonomika
2. 9. 2010 15:59
Kromě domácího Aukra nakupují Češi hlavně na eBay.
eBay sice působí i v Česku, ale dražební portál tu nespustila.
eBay sice působí i v Česku, ale dražební portál tu nespustila. | Foto: eBay

Praha - Radost z vítězství nad ostatními, ale především možnost mimořádně výhodných nákupů. Čechy lákají internetové aukce, nakupuje na nich každý pátý.

Nejpopulárnějšími aukčními portály je české Aukro a mezinárodní eBay. Počet jejich uživatelů a hodnota zboží zpeněženého jejich prostřednictvím neustále stoupá.

Aukro, které má 1,8 milionu registrovaných uživatelů, například ve srovnání s loňským rokem zvýšil množství zprostředkovaných transakcí o 30 procent.

Slavná eBay sice od letošního roku působí i v Česku, ne však s aukčním portálem, ale pouze s nabídkou zboží za pevné ceny od místních i zahraničních prodejců. Češi však neváhají nakupovat prostřednictvím portálu v Německu nebo USA.

Pro Čechy mají internetové aukce svá pro a proti. "Aukcím nahrává ekonomická krize a snaha lidí nakupovat za co nejnižší cenu. Překážkou je určitá přetrvávající nedůvěra k použitému zboží, reklamacím a nevymahatelnost práva v ČR," řekl ČTK šéfredaktor odborného serveru Lupa.cz Patrick Zandl.

Vedení portálu Aukro však upozorňuje, že se zájem jeho klientů v poslední době začíná od dražeb přesouvat k nákupům za pevnou cenu, portál nabízí obě možnosti. "Důvodem je příchod velkého množství profesionálních obchodníků i neochota kupujících čekat do konce aukce," uvedl provozní ředitel Aukra David Vychytil.

Zboží nejčastěji prodávané v aukcích se mírně liší od zboží, které Češi nakupují v internetových obchodech. Zatímco těm vládnou jednoznačně počítače, v aukcích se již delší dobu na první příčce drží oblečení a módní doplňky, díly a příslušenství k automobilům a sběratelské předměty.

 

Právě se děje

Další zprávy