Ceny průmyslových výrobců v květnu zpomalily růst

ČTK ČTK
17. 6. 2013 9:32
Výrobní ceny ukazují, jak velký je tlak na inflaci hned na začátku výrobního řetězce
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ceny průmyslových výrobců stouply v květnu meziročně o 0,3 procenta a po dubnovém zvýšení o půl procenta tak růst dál zpomalily. Proti předchozímu měsíci byly naopak o 0,3 procenta nižší. Meziročně stouply i ceny zemědělských výrobců, ceny stavebních prací a tržních služeb klesly. Oznámil to Český statistický úřad.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

Další pokles cen průmyslových výrobců v tuto chvíli není podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky překvapením. "Vliv dnes zveřejněného údaje o cenách průmyslových výrobců by neměl být žádný. Z hlediska domácího vývoje je pro trh zajímavější politický vývoj posledních dnů. I jeho vliv na trh by však měl být velmi limitovaný," uvedl.

Dynamika vývoj cen v různých segmentech české ekonomiky podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ukazuje, že aktuálním rizikem není inflace, ale spíše deflace. "Lze tedy očekávat pokračování velmi uvolněné měnové politiky. Při současné úrovni kurzu koruny nicméně centrální banka nejspíše nesáhne k devizovým intervencím," uvedl.

Ceny zemědělských výrobců byly v květnu meziročně vyšší o osm procent, o měsíc dříve stouply o 12,7 procenta. V rostlinné výrobě vzrostly ceny o 13,4 procenta, zdražily brambory, čerstvá zelenina, obiloviny a olejniny, naopak ovoce zlevnilo. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 1,6 procenta. Vzrostly ceny drůbeže a skotu a poprvé po třinácti měsících zdražilo i mléko. Levnější byly vejce a poprvé po 21 měsících také prasata.

Výši cen v průmyslu ovlivnilo meziroční zvýšení cen elektřiny, plynu a páry a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Největší vliv na úroveň celkové cenové hladiny mělo ale další snížení cen koksu a rafinovaných ropných produktů. Zlevnily i obecné kovy a kovodělné výrobky, pryžové a plastové výrobky a ostatní nekovové minerální výrobky.

Ceny stavebních prací byly dle odhadů nižší o 1,2 procenta, stejně jako v dubnu. Dál zlevnily materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly v květnu meziročně nižší o 1,8 procenta. Klesly ceny za telekomunikační služby, za skladování, za pozemní a potrubní dopravu a za právní a účetnické služby. Zvýšily se ceny za reklamní služby a průzkum trhu a ceny za finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování. Ceny tržních služeb nezahrnujících reklamní služby klesly.

Meziměsíčně se ceny zemědělských výrobců snížily o 1,8 procenta, ceny stavebních prací o desetinu procenta a ceny tržních služeb o 0,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy