Ceny benzínu se po rekordu snižují

dkl, ČTK
4. 8. 2006 10:20
Praha - Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic na konci měsíce klesly. Zatím však jen o haléře.

Přesto je to pro motoristy dobrý signál, protože v týdnu předešlém se ceny vyšplhaly na letošní maximum, když Natural 95 za jediný týden zdražil o 25 haléřů.

Nejprodávanější a nejvyužívanější benzín Natural 95 tedy v týdnu do 31. července zlevnil o sedm haléřů a průměrně ho tak bylo možné pořídit za 31,83 korun. Stejně tak nafta klesla o sedm haléřů a cena o pět haléřů překročila hranici třiceti korun.

Zdražil pouze bezolovnatý Special 91 s přísadou. Jeho průměrná cena se vyšplhala na 31,11 korun. Na stejné hodnotě zůstal zkapalněný plyn LPG. Litr této pohonné hmoty bylo možné koupit průměrně za 14,74 korun.

Ceny pohonných hmot v Česku klesaly také podle údajů CCS. Nejprodávanější benzin Natural 95 stál v pondělí v průměru rovných 32 korun, což bylo o pět haléřů méně než před sedmi dny. Cena nafty klesla o sedm haléřů na 30,06 koruny.

Zlevnění díky ropě

Analytici mírný pokles cen vzhledem k příznivějšímu vývoji na komoditních burzách ve světě předpokládali.

Vrty Moravských naftových dolů
Vrty Moravských naftových dolů | Foto: Aktuálně.cz

"Podle našich propočtů by se v nejbližších dnech neměla současná hranice cen benzinu příliš měnit a mohla by se udržet na úrovni okolo 32 korun za litr," uvedl analytik společnosti Colosseum Jiří Šťastný.

Ceny ropy na světových trzích ve čtvrtek výrazně klesly a americká ropa sestoupila zpět pod 75 dolarů za barel. Trh reagoval na zprávy, že tropická bouře Chris v Karibiku odeznívá a nestane se prvním hurikánem této sezony. To zaplašilo obavy z dalšího narušení ropné produkce v Mexickém zálivu.

Trh je však nadále znepokojen situací na Blízkém východě, kde pokračuje konflikt mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizballáh. Vládnou obavy, že konflikt by mohl zkomplikovat snahu o řešení sporu o íránský jaderný program.

Írán je spojencem Hizballáhu a jedním z největších světových vývozců ropy. Iránský činitel ve čtvrtek uvedl, že v případě mezinárodních sankcí proti zemi by mohly ceny ropy vyletět až na 200 dolarů za barel.

 

Právě se děje

Další zprávy