Cena nafty spadla pod hranici 36 korun. Ropa zlevňuje

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 6. 2012 12:26
Rychlejšímu zlevňování pohonných hmot brání oslabující koruna
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha - Cena benzínu a nafty u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu opět snížila. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 23 haléřů na 36,69 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 18 haléřů  a její průměrná cena už je pod 36 korunami. Přesně šlo o údaj 35,96 Kč/l.

Údaje zveřejnila společnost CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

"Vývoj na burze v Rotterdamu a na měnových trzích sice naznačoval spíše stagnaci či mírný růst cen, nicméně díky poklesu distribučních marží pohonné hmoty u našich čerpacích stanic dále zlevňovaly," uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Ropa Brent v minulém týdnu poprvé od října loňského roku klesla pod hranici 100 dolarů za barel. "Ceny ropy klesaly již pátým týdnem v řadě, což je nejdelší období od ledna 2007," podotkl Čermák. Za poklesem cen stojí dluhová krize v Evropě a obavy ze zpomalení hospodářského růstu ve světě.

Kdyby tak koruna posilovala....

Negativně pro řidiče se však vyvíjí kurz koruny, která oslabila vůči zahraničním měnám. To podle Čermáka v následujících dnech zabrání výraznějšímu poklesu cen pohonných hmot. "V průběhu týdne očekáváme spíše stagnaci," dodal.

Ve většině krajů se cena benzinu již dostala pod 37 korun. Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Jihomoravském kraji, cena tam však klesla o 13 haléřů na 37,52 Kč/l. Následovala Praha s cenou 37,19 Kč/l. V Moravskoslezském kraji platili řidiči 37,09 Kč/l.

Nejlevnější byl benzin za 35,93 Kč/l v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji stál i litr benzinu méně než 36 Kč - 35,96 Kč.

Nafta byla stejně jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji, litr se prodával za 36,86 Kč. V Praze platili motoristé 36,49 Kč/l.

Nejlevnější diesel byl za 35,29 Kč/l v Jihočeském kraji. V Ústeckém kraji stála nafta 35,30 Kč/l.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nejbližší čerpací stanice.

 

 

Právě se děje

Další zprávy