Celníci zadrželi 12 cisteren s naftou za miliony

Radek Pecák Radek Pecák
25. 1. 2013 13:40
Kontroloři zastavovali cisterny s naftou na silnici
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Krycí název Héfaistos měla jednodenní akce, během níž zajistili pracovníci Finanční správy ČR 12 cisteren motorové nafty v celkové hodnotě téměř 12 milionů korun.

"Šlo o další společnou kontrolně exekuční akci finanční a celní správy zaměřenou proti daňovým únikům, které vznikají při dovozu  pohonných hmot  (PHM) ze zahraničí  do tuzemska," informovala tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

 Během této již standardní akce byly na několika místech České republiky zastavovány a kontrolovány desítky cisteren převážejících PHM. Výsledkem kontrol bylo zajištění motorové  nafty v celkové hodnotě 11, 8 milionů korun. Palivo bylo přepravované ve dvanácti cisternách.

Kontroloři zjišťovali, pro koho je nafta určena

"Kontroloři  u zastavených vozidel na silnicích kontrolovali, zda je v doprovodných dokladech deklarován dovoz do České republiky a zda existuje oprávněný příjemce a nabyvatel pohonných hmot. V případě dvanácti cisteren zjistili pracovníci Finanční správy ČR skutečnosti, které nasvědčovaly možnému úmyslu neuhrazení daňových povinností souvisejících s dovozem PHM do České republiky," vysvětlila postup Homolová.

Riziko, že deklarovaný příjemce nebo nabyvatel PHM  nesplní své  daňové povinnosti (tj. vůbec nepodá  daňové přiznání nebo daň nezaplatí), vyhodnocovali  kontroloři přímo v terénu.

Uvedeným způsobem finanční správa předchází vzniku daňových úniků i pozdějšímu složitému vymáhání daňových nedoplatků. Akce mají přímý vliv na státní rozpočet a Finanční správa ČR v nich bude i nadále pokračovat.

 

 

Právě se děje

Další zprávy