ČD za tendr na rychlíky postih nezaslouží, rozhodl ÚOHS

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
5. 9. 2011 14:54
Úřad zastavil správní řízení kvůli tendru za 5 miliard, nenašel chyby
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - České dráhy si ve sporu o pětimiliardový tendr na 16 vlakových souprav připsaly další bod. Jako vítěze v něm vybraly společnost Siemens, což se ale nelíbilo konkurenční Škoda Transportation, která tendr napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

V pondělí antimonopolní úřad správní řízení zastavil s tím, že nenašel důvody pro uložení nápravného opatření.

Rozhodnutí zatím není pravomocné, Škoda se proti němu může odvolat. To je jediná překážka, která stojí mezi firmou Siemens a smlouvou s Drahami. Předběžné opatření, které úřad vydal před několika týdny, podle úřadu zanikne v okamžiku, kdy aktuální rozhodnutí ÚOHS nabyde právní moci.

Minulý týden šéf úřadu Petr Rafaj odvolal z funkce místopředsedu a šéfa sekce veřejných zakázek Kamila Rudoleckého. Média v této souvislosti spekulovala, že za jeho odvoláním je právě vydání předběžného opatření v případě tendru na rychlíky pro ČD. Rafaj to odmítl.

Rudoleckého nahradila Eva Kubišová, která dříve řídila odbor druhostupňového rozhodování ÚOHS. Dnešní rozhodnutí je jedním z prvních, které na pozici šéfky sekce veřejných zakázek podepsala.

ÚOHS ve správním řízení mimo jiné posuzoval, zda je Škoda Transportation v řízení takzvanou "oprávněnou osobou". Chtěl, aby firma doložila, že je schopna předložit konkurenční nabídku. Škoda to kritizovala. Tendr napadla také u Evropské komise.

 

Právě se děje

Další zprávy