Čárka vadila Nike, v Česku firma dosáhla zákazu

Tomáš Fránek
12. 12. 2009 8:42
Společnost Nike bojovala proti registraci značky Niké pro zdravotnické pomůcky

Brno - Největší výrobce sportovní obuvi na světě, americká společnost Nike, vytáhla v Česku do boje kvůli čárce a značce Niké. Úspěšně.

Firma totiž dosáhla toho, aby český Úřad průmyslového vlastnictví nezačal chránit značku Niké, kterou si tuzemská firma Vulkan - Medical chtěla nechat registrovat pro zdravotnické rukavice a další podobné pomůcky.

Vulkan - Medical přitom byl na začátku sporu úspěšný a první kolo vyhrál. Úřad rozhodl, obě značky jsou si podobné, ale firma Vulkan si může značku registrovat. "Nejde o využití dobrého jména americké firmy," rozhodl úřad.

Dokažte, že se o vás ví

Nike ale poslalo odvolání. A úřadu firma zaslala dvacet šest různých důkazů o tom, že značka Nike je dobře známá a to, že někdo přidá do tohoto názvu čárku, tak využívá známosti značky americké firmy a klame lidi.

Podle zástupců firmy Vulkan - Medical ale předložené dokumenty nijak neprokazují dobré jméno Nike na území České republiky a proto by je úřad měl odmítnout.

Podle předsedy úřadu Josefa Kratochvíla se výrobky značky Nike prodávají v Česku v rozsáhlé síti prodejen, firma se podílí jako sponzor na různých sportovních akcích. Značka Nike je také spojována se známými sportovci.

Nike předložil úřadu přes dvacet chráněných značek spojených s výrobky americké firmy, úřad jich ale uznal jenom část. „To, že je značka Nike chráněna v Argentině nebo Číně, není pro rozhodnutí v České republice důležité," uvedl předseda úřadu.

Za podstatné ale úřad označil to, že značka Nike je v žebříčcích mezi stovkou nejpopulárnějších světových značek. „Tento důkazní materiál prokazuje, že značky Nike získaly na území Evropských společenství dobré jméno," rozhodl úřad.

Společnost Nike tedy dokázala podle úřadu, že její značky pro sportovní oděvy, sportovní obuv a jejich doplňky jsou v Česku všeobecné známé a použití podobné značky Niké by mohlo vést ke klamání lidí. „Označení Niké by mohlo nepoctivě těžit z rozlišovací způsobilosti nebo dobrého jména starších značek Nike," uvedl předseda úřadu Josef Kratochvíl.

Nepoctivé těžení

Ten proto rozhodl, že se žádost o ochranu značky Niké zamítá.

Značka Niké je přitom na českém trhu oblíbená. Podle databáze úřadu ji má zaregistrovánu pro šumivá vína například společnost Bohemia Sekt nebo pro výrobky ze skla podnikatelka Magdalena Dworoková z Jablůnkova.

Zisk Nike v prvním fiskálním čtvrtletí nepatrně stoupl na 513 milionu dolarů (asi 8,9 miliardy korun) z loňských srovnatelných 510,5 milionu dolarů. Firmě pomohly nižší náklady a nižší sazba daně, které vyrovnaly i pokles příjmů.

Společnost Vulkan - Medical vznikla v roce 2005 a  zajišťuje distribuci zdravotnických rukavic a dalších výrobků na zdravotnickém trhu v České Republice, Slovensku, Maďarsku, Chorvatsku a Itálii.

 

 

Právě se děje

Další zprávy