Bývalý makléř Société Générale vyjde z vězení za 3 roky

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
24. 10. 2012 15:00
Muž, který málem zlikvidoval matku Komerční banky, už strávil ve vězení dva roky

Paříž - Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel si odsedí další tři roky za mřížemi. Rozsudek potvrdil odvolací soud v Paříži, informovala agentura AFP.

Kromě toho musí Kerviel za způsobení rekordní škody, která matku tuzemské Komerční banky v roce 2008 málem potopila, zaplatit pokutu ve výši 4,9 miliardy eur (více než 122 miliard Kč). To odpovídá částce, o kterou banku tehdy připravil.

Ztrátu označila agentura Bloomberg za jednu z největších v historii. Připomíná, že byla skoro stejně vysoká jako dvouletý zisk před zdaněním v oblasti investičního bankovnictví.

Oběť, nebo manipulátor?

Na pět let do vězení Kerviela poslal soud první instance již v roce 2010. Důvodem se stala účast na jednom z největších obchodních podvodů v historii.

Nyní pětatřicetiletý muž zneužil toho, že se vyznal v bezpečnostním systému, padělal dokumenty, nelegálně vstupoval do počítačů a provedl celou řadu neautorizovaných transakcí v celkové hodnotě 50 miliard eur.

Kerviel se k podrazům sice přiznal, zároveň ale od samého počátku trvá na tom, že jeho nadřízení věděli, co dělá, a dokud byl ziskový, podporovali jej v tom. Již dříve se proto ex-makléř označil za obětního beránka, kterého Société Générale zneužila, aby zamaskovala možná rizika, která souvisela s americkou hypoteční krizí.

Zástupci Société Générale nicméně podobné nařčení odmítají, žalobce Kerviela označil za "perverzního manipulátora".

Za nevinného považuje Kerviela i část Francouzů, v roce 2010 to bylo podle průzkumu 77 procent veřejnosti. Vznikly také fankluby nebo trička na jeho podporu. Samotný Kerviel již vydal o svém příběhu knihu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy