Brusel má plán, jak pomoci trhu: Banku na špatná aktiva

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
28. 1. 2009 11:15
Podle eurokomisaře Almunia je to jedna z možností, jak obnovit důvěru na trzích
Evropský komisař pro měnové záležitosti Joaquín Almunia
Evropský komisař pro měnové záležitosti Joaquín Almunia | Foto: Reuters

Brusel - Vytvořit banku pro špatná aktiva, která by skoupila toxická aktiva komerčních bank - to je jedním z možných řešení, jak obnovit důvěru na finančních trzích. Prohlásil to v Bruselu podle internetového portálu CNBC komisař pro měnové záležitosti Joaquín Almunia.

Státy Evropské unie se ale nejprve budou muset shodnout na tom, co vlastně jsou špatná aktiva a jak je ocenit. Řada evropských bank se v poslední době potýká s vážnými problémy a oznámila značné ztráty - o miliardy eur přišly například bankovní giganty jako Royal Bank of Scotland, Barclays nebo ING.

"Jedním z řady řešení je vytvoření banky pro špatná aktiva, což by obnovilo důvěru na trzích a opět odstartovalo poskytování úvěrů," uvedl komisař. Zároveň ale připomněl, že ani tato možnost není bezproblémová a je jen jednou z více možností.

Možnost odkoupit či garantovat bankám toxická aktiva - mezi které patří špatné hypotéky, bezcenné akcie a jiná později nedobytná aktiva - minulý týden oznámil i šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

Almunia zdůraznil, že každá finanční pomoc přesahující již přislíbených 2,7 bilionu eur na rekapitalizaci bank a různé garance si bude žádat větší průhlednost komerčních bank. "Jestliže mají vlády dále vkládat peníze daňových poplatníků do finančních institucí, pak musí znát jejich skutečnou situaci," dodal komisař.

Zvýšit by se podle něj měl i dohled na bankami, aby se v budoucnu zabránilo otřesům, ke kterým došlo v uplynulých měsících.

Přestože Evropská centrální banka (ECB) neustále snižuje úrokové sazby, tento efekt se do evropské ekonomiky zatím nepromítl. Podle Almunia by se mělo pokračovat v podporování hospodářství záchrannými balíčky, protože ECB má jen omezený prostor na podporu reálné ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy