Boty z Číny a Vietnamu budou dražší, EU prodloužila cla

jem
22. 12. 2009 16:10
Evropská komise chce dál chránit místní výrobce
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Simona Holecová

Brusel - Ministři členských států Evropské unie odhlasovali prodloužení cel na dovoz bot z Číny a Vietnamu o dalších patnáct měsíců.

Rozhodli se tak přesto, že unijní antidumpingový výbor další prodlužování uvalených cel nedoporučil. Svůj nesouhlas s dalším výběrem cel již předem vyslovily Německo, Rakousko a Malta.

Při rozhodujícím hlasování se ale zdržely, a tak mohl být návrh schválen, protože s ním souhlasila většina členských zemí evropské sedmadvacítky.

"Tento krok bude signálem pro neúspěšné firmy z celé Evropy, že komise zakročí a ochrání je před zahraniční konkurencí," reagoval šéf Britského sdružení maloobchodních prodejců Alisdair Gray. Evropští spotřebitelé tak podle něj budou muset za obuv platit přemrštěné ceny ještě další dva roky

Dovoz kožených bot z Číny by tak měl být zatížen clem 16,5 procenta, na dovoz stejných bot z Vietnamu se bude vztahovat desetiprocentní clo. Cla začnou znovu platit zřejmě hned od 3. ledna.

Evropská komise zavedla dovozní cla na čínskou a vietnamskou obuv v roce 2006 pod tlakem evropských výrobců. Prodloužení cel v roce 2008 vyvolalo rozhorčené reakce jak předních evropských obchodníků, tak zástupců spotřebitelů. Obě skupiny si stěžovaly, že cla povedou jen k růstu cen obuvi.

 

Právě se děje

Další zprávy