Boj o stravenky začíná. Kalousek připravil zákon

Tomáš Fránek
30. 10. 2008 13:47
Ministerstvo financí navrhuje zrušit daňové výjimky
Foto: Aktuálně.cz

Praha -  Boj o stravenky znovu začíná - ministerstvo financí navrhuje v novém zákonu o daních z příjmu zrušit zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek.

Celkem ministerstvo navrhuje zrušit 42 ze 118 daňových výjimek, z toho u fyzických osob 31 a u právnických osob 11.
Stravenky chce Kalouskovo ministerstvo nahradit novinkou, zaměstnaneckým výdajovým paušálem.

Zaměstnanecký výdajový paušál umožní každému zaměstnanci, aby si snížil příjmy o určité procento, a tak platil nižší daň. Přičemž paušál zaměstnanci využijí částečně jako náhradu místo příspěvků na jídlo, oblečení či dopravu do práce.

"Toto opatření nemá za cíl snížit míru zdanění, ale nastavit věrohodnější (spravedlivější) pravidla pro stanovení základu daně u fyzických osob," uvádí návrh MF.

Zákon by měl začít platit od začátku roku 2010.

Rušení výjimek je podle ministerstva financí ovlivněno nastavením priorit. Těmi jsou podpora bydlení, podpora rodin s dětmi, podpora zodpovědnosti na stáří, podpora veřejné prospěšnosti a podpora výzkumu, vývoje a vzdělávání. Zachována tak zůstane například daňová odečitatelnost úroků z hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření.

Zdaněny by měly být naopak nově třeba výsluhové renty vojáků a policistů, úroky z vkladů stavebního spoření nebo příjmy z prodeje cenných papírů. U těch bude stanoven roční limit, který se nebude danit.

 

Právě se děje

Další zprávy