Biofarmářů přibývá, mají víc než 10 procent půdy

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 9. 2010 11:45
Přibývá hlavně malých biozemědělců. Zájem o potraviny v bio kvalitě znovu stoupá.

Brno - Stále více kvalitních potravin, vypěstovaných nebo vyrobených bez zbytečné chemie, se dostává na český trh. Podle ministerstva zemědělství „biofarmářů" neustále přibývá.

"V průběhu letošního roku vzrostl počet ekologických zemědělců o 805 subjektů na celkových téměř 3 500 zemědělců, což představuje nejvyšší absolutní nárůst od roku 1990," konstatoval náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Zároveň se zvýšilo množství půdy v ekologickém zemědělství o víc než 10 tisíc hektarů na 55 tisíc hektarů. Tím podíl této půdy přesáhl deset procent plochy v Česku.

Spolu se zemědělci přibylo i zpracovatelů a výrobců biopotravin, jejich počet se zvýšil o 146 firem na 643 výrobců. "Výrobci v režimu bio nejčastěji zpracovávají maso, vyrábí pekařské, cukrářské a jiné moučné výrobky, převážně čerstvé pečivo, dále zpracovávají mléko a vyrábí mléčné výrobky a sýry a také zeleninové a ovocné produkty," uvedl Chmiel.

Podle předsedy PRO-Bio Svazu ekologických zemědělců přibývá spíš drobnějších farmářů. "Pro ně je motivace obvykle životní styl. Pro větší firmy pak dotační politika státu. Těch už tolik nepřibývá, ale zato mají díky příspěvku od státu možnost koupit nebo postavit biomlékárnu nebo jiné zpracovatelské zařízení," vysvětlil Zdeněk Perlinger.

Zájem o kvalitní potraviny roste

V letošním roce se podle něj začal zlepšovat i odbyt biopotravin. Jejich prodej neklesal, naopak, lidé o ně měli stále větší zájem.

"Lidé pochopili, že sice krize přišla, ale že to neznamená, že budeme hladovět. A poohlížejí se po kvalitě. Zároveň roste počet farmářských trhů, kde je široké zastoupení bio segmentu. Ty jsou hlavně pro malé sedláky velmi potřebným odbytištěm," dodal Perlinger.

Za velkou výhodu považuje šéf i podporu ministerstva zemědělství pro soutěž regionálních potravin - až pětina soutěžících jsou totiž biofarmáři. Díky účasti v soutěži se pak jejich zboží dostává mezi zákazníky novými cestami.


 

Právě se děje

Další zprávy