Bezpečnost v práci neletí, pětina lidí riziko ignoruje

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 9. 2011 9:10
Ochranné prostředky jsou často nevhodné nebo zbytečně nepohodlné
Stavebnictví je na pracovní úrazy nejrizikovějším oborem.
Stavebnictví je na pracovní úrazy nejrizikovějším oborem. | Foto: Karel Toman

Brno - Celkem 6 849 let promarodili Češi v důsledku pracovních úrazů. A to jde pouze o údaj z loňského roku, kdy je úraz v práci přinutil marodit celkem 2,5 milionu dní.

Velké části úrazů by mohlo zabránit důsledné používání vhodných ochranných prostředků - od přileb, přes brýle, chrániče sluchu až po rukavice. Jenže v Česku není používání těchto pomůcek zrovna populární.

To, že povinné ochranné prostředky při práci nepoužívají, i když by měli, přiznala více než pětina zaměstnanců oslovených v průzkumu společnosti 3M, která ochranné pracovní prostředky vyrábí.


 
Částečně je to kvůli přístupu zaměstnavatelů - kontroloři Státního úřadu inspekce práce zjistili v loňském roce 251 případů, kdy firma ochranné prostředky zaměstnancům vůbec neposkytla. Nejčastěji se jednalo o malé a střední firmy.

Špatné nebo nepohodlné

Další zaměstnavatelé sice ochranné prostředky nakoupí, ale ať už z nevědomosti či touhy po úspoře zvolí špatný druh pomůcek.

"Příkladem může být situace, kdy je pro ochranu dýchacích cest použit filtr k zachytávání prachových částic, který ale není určen pro ochranu před chemickými výpary," poznamenal Petr Janoszek ze společnosti 3M.

Ve snaze učinit povinnosti zadost se firmy nezabývají ani tím, jak jsou zvolené pomůcky funkční a komfortní pro zaměstnance, který je musí používat po celou pracovní dobu. Plných 74 procent těch, kdo přiznali, že ochranné prostředky nepoužívají, si stěžovalo na nepohodlí.

"Když svítí slunce, z brýlí bolí oči. V montérkách je zase v létě vedro, v zimě zima," uvedl v dotazníku jeden z respondentů.

Chyba je i na straně samotných zaměstnanců, kteří bezpečnost práce nepovažují za hodnou pozornosti. Sedmnáct procent těch, kdo ochranné prostředky nepoužívají, ač by měli, je odmítá jako zbytečné.

V tom, jakou důležitost přikládají bezpečnostním a zdravotním podmínkám na pracovišti jsou Češi osm procent pod průměrem Evropské unie.

Podle průzkumu Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví jsou bezpečnostní podmínky na pracovišti při hledání práce důležité pouze pro 28 procent Čechů. Naopak na prvních příčkách se umístili Švédové, Malťané a Italové, kde si bezpečnosti všímá polovina dotázaných.
 

 

Právě se děje

Další zprávy