Běžky Kneissl bude vyrábět český Sporten

dkl, ČTK
20. 10. 2006 12:35
Insbruck - Rakouský výrobce pomůcek pro zimní radovánky téměř ruší svoji Tyrolskou továrnu. Část výroby skončí i v Česku.

Z Kufsteinu do české kotliny se přesune výroba běžek. Na starosti ji dostane tuzemská společnost Sporten. Sjezdové lyže se značkou Kneissl bude nadále vyrábět firma Fischer a Big-Foot produkty si vezme na starosti korutanská Pale.

"Hromadná výroba v Kufsteinu je příliš drahá," prohlásil ředitel společnosti Kneissl Fritz Unterbeger v rozhovoru pro list Tilorer Tageszeitung. Výroba dětských a závodních lyží a výzkum a vývoj však v Tyrolsku zůstanou.

Počet pracovníků firmy se má do konce letošního roku snížit ze současných 60 na 30.

Lyže na zakázku

V Kufsteinu by mělo vzniknout nové centrum firmy Kneissl, ve kterém si budou moci zákazníci nechat navrhnout a vyrobit vlastní pár lyží za cenu od 500 eur (více než 14 tisíc korun). Kromě toho zde budou sídlit také další výrobci sportovního zboží, napsala agentura APA.

Foto: bouldergear.com

Unterberger upozornil, že téměř všichni výrobci lyží hospodaří v současnosti se ztrátou. Hlavní důvody jsou dva, a to současný trend, který upřednostňuje půjčování lyží, a cenový diktát obchodníků se sportovním zbožím.    

Společnost Sporten sídlí v Novém Městě na Moravě. Podle databáze Prodata v loňském roce vykázala zisk 52,6 milionu korun při tržbách téměř 352 milionů korun. Vyrábí široký sortiment běžeckých a sjezdových lyží a snowboardů. Většinu lyží vyváží do Skandinávie, USA a Japonska.

Pro se ovšem nic zásadního nemění. S rakouským Kneissl spolupracuje již několik let a ukončením výroby v Kufsteinu nedochází k žádným změnám v kontraktu.

Sporten ostatně vyrábí lyže i pro další přední světové značky jako Atomic či Fischer. Ty si nadiktují jak má lyže vypadat a jak má být vyrobena a pod svoji značkou ji pak dodávají na trh.

 

Právě se děje

Další zprávy