Benzin už stojí přes 30 Kč za litr. Zdražovat bude dál

Zdeněk John
15. 1. 2010 9:28
Za růstem cen je dražší ropa, mrazivé počasí a oživení ekonomiky

Praha - Benzin a nafta překonávají rekordy, o které motoristé nestojí. Cena naturalu, vůbec nejprodávanější pohonné hmoty v Česku, se tento týden přehoupla přes 30 korun za litr. Je to výrazný skok nejen proti minulému týdnu, ale hlavně proti předchozím měsícům.

Ještě před týdnem byla průměrná cena Naturalu 95 pod třiceti korunami, to stál v průměru 29,61 korun. Nyní je o 74 haléřů dražší.

Nafta podražila o 88 haléřů na průměrných 29,02 korun za litr, jak vyplývá z nových údajů Českého statistického úřadu. ČSÚ sleduje vývoj cen pohonných hmot pravidelně a výsledky vydává vždy jednou týdně.

Ceny benzinu a nafty pravidelně zjišťuje také společnost CCS. I ona uvádí, že se natural dostal nad hranici třiceti korun. Podle CCS vzrostla cena za předchozí týden o 1,77 korun na 30,59 Kč za litr.

Za růstem stojí zdražování ropy. Její ceny na světových trzích se nyní dostaly na nejvyšší hodnoty za několik posledních měsíců. Růst podporuje mrazivé počasí v USA i Evropě a očekávání, že světová ekonomika po krizi v minulém roce bude přece jen oživovat.

Zdražování ropy se projevuje v cenách benzinu a nafty na burze v Rotterdamu vždy s několikatýdenním zpožděním. Je tedy pravděpodobné, že ceny u pump půjdou ještě nahoru.

 

Právě se děje

Další zprávy