Benzin i nafta mírně zlevnily, díky posilující koruně

ČTK ČTK
20. 9. 2012 12:24
Nejdražší benzin je v Praze, nejdražší nafta na jižní Moravě
Foto: Radek Pecák

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu mírně klesly. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 11 haléřů na 38,40 Kč/l. Cena nafty klesla o dva haléře na 37,15 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum přispěl ke zlevnění silnější kurz koruny. Pokles cen by mohl pokračovat i v příštích dnech a pohybovat se v řádu desetihaléřů, dodal Čermák. Ze stojanů u frekventovaných čerpacích stanic by proto brzy mohly zmizet cenovky u Naturalu 95 převyšující hranici 40 korun.

Analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta uvedl, že levnějším pohonným hmotám nahrává také pokles cen ropy. "Pokud se cena za barel ropy dostane k hranici 100 dolarů, znamenalo by to postupné snižování cen na čerpacích stanicích a částečnou úlevu motoristům. Pravděpodobnost, že ceny pohonných hmot v následujících měsících citelněji poklesnou, však není příliš vysoká," sdělil. Cena barelu ropy Brent se ve středu pohybovala kolem 108 dolarů.

Praha stále nejdražší

Nejvíce za pohonné hmoty zaplatí řidiči v Praze. Průměrná cena benzinu Natural 95 v hlavním městě činí 38,91 Kč/l, v uplynulém týdnu nicméně klesla o 39 haléřů. Následuje Jihomoravský kraj s cenou 38,81 Kč/l. V Moravskoslezském kraji platí motoristé 38,73 Kč/l.

Naopak nejlevnější benzin za průměrnou cenu 37,86 Kč/l se prodává v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji stojí litr benzinu 37,92 Kč.

Nafta je nejdražší v Jihomoravském kraji, kde litr stojí 37,78 koruny. V Praze motoristé platí 37,64 Kč/l. Majitelé vozů se vznětovými motory mohou nejlevněji tankovat v Ústeckém kraji - v průměru za 36,58/litr. Jen o čtyři haléře dražší je nafta na jihu Čech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy