Bendl zvažuje zrušení další soutěže za 36 miliard

Karel Toman
1. 3. 2009 18:52
Týká se převodu převodu péče o koleje na soukromou firmu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zrušení dalšího tendru vypsaného svým předchůdcem Alešem Řebíčkem nevyloučil ministr dopravy Petr Bendl z ODS.

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce v neděli oznámil, že velmi zvažuje možnost zrušit výběrové řízení až za 36 miliard, pomocí kterého chce Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) převést 4000 svých zaměstnanců a péči o koleje na soukromou firmu.

Bendl tak reaguje na protesty odborářů, kterým se nelíbí současný stav železnice. Odboráři kromě převodu zaměstnanců požadují vyřešení dalších tří bodů - hrozící propouštění v dceřiné společnosti Českých drah ČD Cargo, nedostatek peněz v regionální dopravě a nedostatek peněz na obnovu kolových vozidel.

Rozhodne se do půli března

Bendl si nicméně pro konečné rozhodnutí nechal čas až do 16. března, kdy vyprší termín pro původní Řebíčkův tendr. Odbory jeho prohlášení vítají jako vstřícné gesto.

Řešení ale musí být podle nich hlubší. Musí „Musí přijít kvalitní zákon, který zajistí dobrou situaci v železniční dopravě na více let," citovala televize zástupce odborů Jaroslava Pejšu.

Jádro současného problému vidí Bendl hlavně ve špatné komunikaci ministerstva s odbory. "Já jsem si ty důvody přečetl v novinách. Je mi líto, že odboráři nepřišli konkrétně za mnou. Myslím, že je správné nejdříve o věcech otevřeně jednat, a pokud nedojdeme k dohodě, pak se musí teprve myslet na stávku," reagoval ministr.

Podle Bendlova oponenta v televizní debatě, stínového ministra dopravy Romana Onderky z ČSSD, je ale chyba na straně státu. Dráhy jsou podle něj dlouhodobě podfinancovány a stát nemá jasnou koncepci pro jejich rozvoj.

To podle něj může vést k začarovanému kruhu - ztrátovost drah způsobuje, že žádají velké dotace po krajích. Ty pak vypisují veřejné soutěže na levnější dopravu, v kterých vyhraje ta autobusová.

Bendl před časem upozornil, že stát příští rok neplánuje krajům finančně přispívat na železniční dopravu. Na středečním setkání se zástupci krajů se nicméně s nimi dohodl na ustanovení společné pracovní skupiny, která prověří hospodaření českých drah v regionální dopravě.

 

Právě se děje

Další zprávy