Bankéři státu jsou nedotknutelní. Kontrola mezd je mine

Petra Pelantová, Euro.cz
17. 2. 2010 18:30
Proč ministr financí nechce zkontrolovat Českou exportní banku a EGAP
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Eduard Janota v polovině ledna slíbil prověřit státem vlastněné firmy. Chce zjistit, zda v nich nejsou přehnaně vysoké platy a také zda nejsou vztahy těchto podniků s politiky "příliš těsné".

Na seznamu však chybí dvě strategicky důležité firmy. Jejich stoprocentním vlastníkem je stát, šéfové berou statisícové odměny a vztahy s politiky měly v minulosti vždy velmi vstřícné. Řeč je o České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).
 
"Kontrola zde není potřeba. Jsou to banky a není tam žádný problém," řekl týdeníku EURO Janota.

Jenže loňské hospodaření EGAP skončí podle odhadů ministerstva průmyslu rekordní ztrátou ve výši 2,67 miliardy korun. Ministerstvo financí navíc uvažuje o miliardové dotaci pro EGAP, zatímco v obou společnostech panují velmi štědré mzdové poměry.

Přestože ČEB i EGAP na dotaz týdeníku EURO odmítly sdělit platy svých generálních ředitelů, neboť prý "nejde o veřejnou informaci", z výročních zpráv lze získat jasnou představu. Za rok 2008 si pětičlenné představenstvo ČEB rozdělilo včetně všech bonusů a naturálních příjmů 41,3 milionu korun. Člen představenstva si tedy měsíčně přišel v průměru na 688 tisíc korun. V případě EGAP to je 490 tisíc korun.

Problémů víc než dost

Šéf pro strategii ČEB Boris Kyselý potvrdil, že nemá žádné informace, že by se ČEB měla zařadit do plánovaného prověřování platů vrcholového managementu. Mluvčí EGAP Vlastimil Nesrsta uvedl, že management i systém motivačních složek mzdy se měnil loni, takže žádná kontrola potřeba není.

Kritéria odměňování však podle Nesrsty zatím neschválila dozorčí rada, tudíž vlastně k žádné změně nedošlo. Ztrátu EGAP vysvětluje zvýšeným objemem pojistného plnění během loňska především kvůli nedokončeným projektům na výstavbu elektráren v Pákistánu, které měl na starost zkrachovalý PA Export. Tato kauza přitom není dořešena a zasahuje také ČEB.

Některým politikům se vůbec nelíbí, že takto důležité firmy, jež rozhodují o miliardových zakázkách, zůstávají bez povšimnutí. "Jsou to velmi důležité státní podniky, o nichž se příliš nemluví. Určitě bychom je chtěli prověřit," prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Nejmenovaný exministr financí ale na dotaz týdeníku EURO prohlásil, že "vždycky šlo o tajuplné a nedotknutelné území, na které politici v minulosti nedali dopustit, protože se jednalo o důležitý nástroj k prosazování politických zájmů. Píchnout do vosího hnízda se nikomu nechtělo a snahy o zásadní změnu obvykle vyšuměly".

Infobox

Původní znění článku najdete ZDE

Volejník by mohl vyprávět

Na problémy okolo obou podniků se snažil upozorňovat už někdejší šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Volejník, jenž dělal kontrolu hospodaření obou gigantů naposledy v roce 2001.

"Kontrolou byly zjištěny závažné nedostatky. Jejich příčinnou je i spojení komerčních činností a činností, které jsou finančně podporované státem. Toto spojení umožňuje získat ze státního rozpočtu více finančních prostředků, než je nezbytné k naplnění účelu, pro který byly zákonem zřízeny. Ani delegování představitelů státních orgánů do řídicích struktur obou společností není dostatečnou zábranou, aby se tak nedělo," píše se v kontrolním závěru z roku 2002, který je volně k dispozici na internetu.

Volejník kontroloval oba podniky rovněž v polovině devadesátých let a z příslušného kontrolního závěru zase vyplývá, že EGAP vytáhla v letech 1993 až 1996 ze státního rozpočtu 3,3 miliardy korun na účely, za něž utratila jen 7,5 milionu korun. Nevyčerpané dotace prý také podnik vracel státu pozdě, takže s prostředky mohla firma volně disponovat, aniž by pak do státní kasy vrátila dluh i s úroky.
 
Obě firmy se specializují na státní podporu vývozu. ČEB, které šéfuje Lubomír Pokorný, poskytuje financování a EGAP ho pojišťuje. Vedle toho ale EGAP poskytuje pojištění i ke komerčním úvěrům. Generálním ředitelem společnosti EGAP je od loňského roku Karel Pleva. Do funkce ho volí po souhlasu České národní banky dozorčí rada složená ze zástupců ministerstev financí, průmyslu, zahraničních věcí a také zaměstnanců EGAP.

Předsedou dozorčí rady je první náměstek ministra financí Ivan Fuksa, který šéfuje i dozorčí radě ČEB. Týdeníku EURO se ho nepodařilo sehnat, neboť je dlouhodobě nemocen.

 

Právě se děje

Další zprávy