Automobily drží tuzemský průmysl. Roste, krize není

Ekonomika Ekonomika
6. 2. 2012 9:06
Český statistický úřad oznámil nová čísla o vývoji tuzemského průmyslu
Stáčírna Plzeňského prazdroje, Aukett, Aleš Jungmann.
Stáčírna Plzeňského prazdroje, Aukett, Aleš Jungmann. | Foto: Galerie Jaroslava Fragnera

Praha - Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta, v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta.

Nejnovější údaje o klíčovém odvětví tuzemské ekonomiky zveřejnil v pondělí ráno Český statistický úřad. Za růstem průmyslu stojí především výroba motorových vozidel, strojů a zařízení.

Ukazuje se, jak důležitá je výroba aut a navazující produkce. Minulý týden ohlásil ČSÚ jiné údaje - o tržbách obchodníků - a také v tomto případě měly největší podíl na jejich růstu automobily.

Detailnější pohled na prosinec ale ukazuje, že po očištění o sezónní vlivy klesla meziročně výroba i hodnota nových zakázek (o více než procento). Za celý loňský rok hodnota nových zakázek stoupla o 5,4 procenta.

"Průměrná mzda v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci loni činila 25 759 Kč a meziročně vzrostla o 3,3 %. O tři procenta se zvýšil rovněž počet zaměstnanců, což představuje přírůstek téměř 26 tisíc osob," uvedl ČSÚ ve zprávě popisující rok 2011.

Po výrazném propadu produkce a zaměstnanosti v roce 2009 průmysl v následujících dvou letech rostl, vloni ale nižším tempem. "Hlavními faktory růstu v tomto období byly zejména silná zahraniční poptávka, schopnost průmyslových podniků na tuto poptávku adekvátně reagovat, dostupnost pracovních sil a energií a zároveň růst produktivity práce," upozorňuje statistický úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy