Automobilový průmysl loni táhl českou ekonomiku

hjp
3. 6. 2008 16:00
Na exportu se podílel více než pětinou
Denně tudy projede okolo 160 tisíc aut a při nehodě v některém ze dvou jízdních pruhů v každém směru snadno dochází k dlouhým kolonám.
Denně tudy projede okolo 160 tisíc aut a při nehodě v některém ze dvou jízdních pruhů v každém směru snadno dochází k dlouhým kolonám. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Více než pětinou se podílely členské firmy Sdružení automobilového průmyslu ČR loni na českém exportu a objemu průmyslové výroby. Výsledky v úterý zveřejnili představitelé sdružení AP ČR v úvodu veletrhu Autotec.

Tržby celého odvětví meziročně vzrostly o 14,3 procenta a výroba nových silničních vozidel stoupla o 10 procent na 962 881 kusů.

Výroba se přitom zvýšila ve všech kategoriích. Rostla produkce autobusů, přípojných vozidel a zejména nákladních vozů kategorií N2 a N3 a motocyklů.

Neméně dynamický růst produkce zaznamenaly dodavatelské firmy, jejichž podíl na celkové produkci automobilového průmyslu mírně poklesl na 57 procent.

Meziročně se hodnota vývozu firem Sdružení AP zvýšila o 20,2 procenta a stejný je i jejich podíl na celkovém objemu exportu České republiky. Objem výroby členských podniků Sdružení AP dosáhl 641 miliard korun, export představoval 498,5 miliardy.

"Bez automobilového průmyslu by byla i v posledních třech letech naše zahraničně obchodní bilance v červených číslech," konstatoval na tiskové konferenci prezident Sdružení AP ČR Martin Jahn.

Dominantní postavení automobilového průmyslu podle něj nepředstavuje nebezpečí. "Dvacetiprocentní podíl na exportu je závislost výrazná, ale ne kritická," zdůraznil Jahn.

Sdružení AP v současnosti má 161 členských firem, které zaměstnávají více než 125 tisíc pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy