Automobilky na to samy nestačí. Průmysl klesl

Radek Pecák Radek Pecák
10. 5. 2012 9:20
Ve statistice sehrál významnou roli nižší počet pracovních dní
Automobilový průmysl stále roste
Automobilový průmysl stále roste | Foto: Naxos

Praha - Automobilový průmysl sice pokračuje v dvouciferném růstu, přesto tuzemská průmyslová produkce v březnu meziročně klesla reálně o 0,7 %. Navíc to pro příští měsíce nevypadá moc růžově. Hodnota nových zakázek totiž klesla o více než procentní bod.

Významou roli v údajích, které zveřejnil Český statistický úřad, tentokrát hraje nestejný počet pracovních dní. Letošní březen měl v porovnání s tím loňským, o jeden pracovní den méně.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů produkce vzrostla o 1,8 %. Po očištění od sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla i měziměsíčně průmyslová produkce vyšší o 0,3 %.

Přesto jde o první pokles od listopadu roku 2009.

Za pokles nejvíce mohou následující odvětví: Výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (pokles o 14,7 %), výroba základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství (pokles o 11,4 %) a výroba konstrukcí a kovodělných výrobků (pokles o 4,6 %).

Podle ekonomů jde o horší výsledek než se čekalo: "Jde o horší údaj než jsme čekali i jaký byl medián očekávání analytiků. Meziměsíční růst průmyslu o 0,3 % (po sezónním očištění) však ukazuje, že průmysl je na dobré cestě. V příštích měsících by jej měly podpořit tento týden zveřejněné silné německé březnové průmyslové objednávky," brzdí pesimismus hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Odvětví počítačů a elektroniky se přestalo dařit

Naopak automobilový průmysl rostl o 11 procent, výroba strojů a zařízení o 5,4 procenta a výroba elektrických zařízení o necelá dvě procenta.

Podívejte se na výrobu aut Hyundai v Nošovicích:

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 1,1 %.

Nové zakázky klesají a opět výrazněji z domova než ze zahraničí. Zejména výrobce počítačů čekají horší časy (pokles nových zakázek téměř o 17 procent a hutnictví a zpracování kovů (pokles o 10 procent).

Automobilový průmysl si na nedostatek práce nebude moci stěžovat, protože hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 8,6 procenta, přibývají i nové zakázky pro chemický a textilní průmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy