Aukční síň Christie´s prodala umění v rekordní hodnotě

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
27. 1. 2011 12:10
Padl i aukční rekord za prodej jednoho uměleckého díla
Nejen diamanty se draží na aukcích
Nejen diamanty se draží na aukcích | Foto: Reuters

Londýn - Superúspěšný rok zažila vloni aukční síň Christie's. Prodala umělecké předměty za rekordní 3,3 miliardy liber (92,75 miliardy Kč), což bylo o 53 procent více než v roce 2009.

Odborníci se shodují, že zájem o umění silně oživuje po předloňské ekonomické a finanční krizi. Navíc, k vysokému růstu výrazně přispěl zájem nových sběratelů z Číny.

Christie's dodala, že loňská hodnota prodeje byla nejvyšší ve 245leté historii aukčního domu a první známky ukazují, že příznivý bude vývoj i v letošním roce.

Dařilo se i konkurenční síni Sotheby´s

Celková částka zahrnuje i soukromý prodej. Příjmy ze soukromého prodeje loni stouply o 39 procent na 369 milionů liber.

Konkurenční aukční síň Sotheby's loni měla  také vysoký prodej a celkové příjmy z jejích aukcí se zvýšily na 4,3 miliardy USD (76 miliard Kč) z 2,3 miliardy v roce 2009. Údaj však nezahrnuje soukromý prodej.

Kromě celkového objemu Christie's loni zaznamenala také nový aukční rekord za prodej uměleckého díla. Rekordní se stala aukce obrazu Pabla Picassa nazvaného Nahá, zelené listy a busta, který se v květnu prodal za 106,5 milionu liber. Těsně tak překonal dubnový rekord z aukce sochy švýcarského sochaře Alberta Giacomettiho, která se v síni Sotheby's prodala za 104,3 milionu dolarů.

Lidé už čím dál více kupují i umění z poválečné doby i současné umělecké předměty. Prodej v této kategorii se meziročně zvýšil o 147 procent na 603 milionů liber. Příjmy z prodeje asijského umění vzrostly o 115 procent na 570 milionů liber.

 

Právě se děje

Další zprávy